Kanta-Häme

Sadat koululaiset joutuvat vuosittain koulumatkalla onnettomuuteen – Liikenneturva muistuttaa aikuisten vastuusta

Suojatien pitäisi olla tien turvallisin paikka. Aina näin ei kuitenkaan ole. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Suojatien pitäisi olla tien turvallisin paikka. Aina näin ei kuitenkaan ole. Arkistokuva: Ville-Veikko Kaakinen

Sadat koululaiset joutuvat vuosittain koulumatkalla onnettomuuteen, tiedottaa Liikenneturva.

Tarkkaa tilastotietoa koulumatkatapaturmista ei ole, mutta Liikenneturvan mukaan liikennevakuutuksesta korvataan vuosittain kymmenien alakouluikäisten ja satojen yläkouluikäisten koulumatkavahinkoja. Tehdyissä selvityksissä yleisimpiä loukkaantumisen aiheuttajia ovat olleet kaatumiset polkupyörällä ja liukastumiset.

Kouluterveyskyselyn mukaan vuosina 2006–2011 hoitoa vaatineeseen koulumatkatapaturmaan joutui 8.–9.-luokkalaisista lukuvuoden aikana noin joka kahdeskymmenes.

 

Poliisin tietoon tulleiden onnettomuuksien mukaan viimeisen kolmen vuoden aikana tieliikenteessä kuoli keskimäärin kaksi ja loukkaantui yli 160 alakouluikäistä vuosittain.

Poliisin tietoon tulleissa onnettomuuksissa loukkaantuneiden määrä on laskenut neljälläkymmenellä prosentilla viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vuoden 2018 tietojen mukaan 15 alakouluikäistä loukkaantui liikenteessä vakavasti.

Henkilövahingoista neljä kymmenestä tapahtui pyöräilijöille, yli kolmannes autossa matkustaneille ja joka kuudes jalankulkijoille.

Kuukausittain tarkasteltuna alakouluikäisille tapahtuu eniten vahinkoja pyöräilijöinä toukokuussa ja syys-lokakuussa. Jalankulkijoina alakouluikäisille sattuu eniten vahinkoja marraskuussa.

Liikenneturva muistuttaa, että aikuiset ovat vastuussa lasten koulumatkan turvallisuudesta ja kehottaa autoilijoita varovaisuuteen.

 

Koulutyö käynnistyy tällä viikolla lähes kaikissa peruskouluissa. Yleisin aloituspäivä on keskiviikko 12. elokuuta.

Hämeenlinnassa koululaisten syyslukukausi alkoi tänään tiistaina 11. elokuuta.

 

Lue myös: Hämeenlinnalainen Frida Jokiranta aloittaa koulun poikkeuksellisena aikana – Koulut ovat valmiita toimimaan, jos epidemia pääsee taas valloilleen

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic