fbpx
Kanta-Häme

Sade koitui ohrasadon kohtaloksi

Sateinen kesä on ollut turmiollinen ohrasadolle. Forssassa ohra kellertää jo monessa paikassa.

– Paras sato on jo menetetty. Kun noita ohrapeltoja tässä Forssankin alueella katselee, niin kurjiltahan ne näyttävät. Sadosta arviolta noin 20–50 prosenttia on jo tuhoutunut monella lohkolla, forssalainen maanviljelijä Kalle Korvenoja toteaa.

ProAgrian asiantuntijan Vesa Koivulan mukaan tilanne on heikko koko maassa.

– Erityisen huonossa kunnossa ohra on peltojen notkelmakohdissa ja sellaisissa paikoissa, joissa kosteus läpäisee maa-aineksen huonosti. Niissä paikoissa ohran kasvustot ovat hyvin kellastuneita. Satoarviota en ole vielä ehtinyt tekemään, mutta näyttää siltä, että huomattava osa sadosta on mennyttä. Ei ollut ohralle hyväksi, että ensin satoi ja oli niin kylmää pitkään, sitten tuli yhtäkkiä todella kova helle ja nyt taas kelit näyttävät huononevan, Koivula pohtii.

Ohrapeltojen tuhoutumiseen on sateisen kesän lisäksi monta muutakin syytä.

– Tämä on onnettomien sattumuksien summaa. Omilla pelloillani pääsin kylmän kevään takia aloittamaan kylvöt vasta toukokuun loppupuolella. Kun tiedetään, että kasvukaudesta tulee lyhyt, paine kylvää ohraa kasvaa, koska joitakin muita lajikkeita ei enää siinä vaiheessa kannata kylvää. Sellaisellekin maaperälle, jolle ei olisi kannattanut kylvää ohraa, sitä kylvettiin. Näin jälkikäteen ajateltuna sinne olisi kannattanut kylvää aikaista kauraa tai sitten jättää kylvämättä kokonaan, Korvenoja sanoo.

– Kaiken kaikkiaan keväällä otettiin paljon tietoista riskiä, kun päätettiin kylvää ohraa. Nyt sitten riskit realisoituivat pahimmalla mahdollisella tavalla. Tulos joissakin paikoissa, joihin ohraa kylvettiin, voi olla täysi nolla, Korvenoja kertoo.

Satojen tuhoutuminen aiheuttaa Korvenojan mukaan ongelmia ainakin kotieläintiloilla.

– Jos omasta pellosta ei ole saatu tarpeeksi ohraa rehuiksi eläimille, tilanne on vaikea, sillä viljaa pitää lähteä ostamaan muilta. Jos monilla sadot tuhoutuvat, tämä näkyy nopeasti viljan hinnassa, ja kun lihan hinta puolestaan on viime vuosina mennyt aina vain alaspäin, tämä on aika kannattamaton yhtälö, Korvenoja pohtii.

Ohrasato ei kuitenkaan ole kaikkialla maassa mennyttä. ProAgrian Vesa Koivulan mukaan tilanne riippuu jonkin verran ohran kylvöajankohdasta ja siitä, kuinka paljon on ollut paikallisia sateita. HÄSA

Menot