Kanta-Häme

Säde säväytti rapakon takana

 

Torstaina Yhdysvalloista kotikulmille palannut tatuointitaiteilija Säde Sonck kertoo olevansa lievästi pähkyrässä. Eikä pelkästään aikaeron takia. 
 
Hämeenlinnalainen mimmi nimittäin osallistui Iowan kansainvälisesti arvostettuun Best in the Midwest -tatuointitapahtumaan – ja putsasi palkintopöydän. Yllätyksekseen Sonck vei päivän parhaan tatuoinnin ja parhaan värillisen tatuoinnin tittelit Mardi Gras -aiheisella kuvallaan.
 
Temppu ei todellakaan ole mikään turha saavutus, sillä messuilla vilisi maailman parhaimmistoa. Sonck on vienyt Suomikuvaa ja Hämeenlinnaa maailman kartalle.
 
– Mahtava juttu. Ystäväni Noora Ojanperä kiljui riemusta ja yritti saada minua lavalle, kun en ollut uskoa korviani kuullessani oman nimeni, Sonck nauraa.
 
Kahdesti kisoissa kruunattu Sonck haki messuilta alun perin lisäoppia, -kokemusta ja verkostoitumista, mutta keräsikin niiden lisäksi mainetta, tatuointikoneita ja värejä vuodeksi.
 
Tatuoimista ääriolosuhteissa
 
Horse Shoe Casinossa kisattuun parhaan värillisen tatuoinnin koitokseen sai osallistua kuka tahansa messujen ulkopuolelta.
 
– Jenkeillä oli selkeästi kotikenttäetu, sillä milloin tahansa tehdyllä kuvalla pääsi mukaan. Onneksi duunit arvosteltiin nimettöminä, ei jäänyt varaa voittajan sumplimiseen.
 
Kahdesti matkalla silmälasinsa hukannut Sonck jännitti tapahtumaa. Vain siihen asti, kunnes sai tatuointikoneen käteensä. Voittotyö valmistuikin ääriolosuhteissa. 
 
– Messuympäristössä oli melkoinen hälinä, kun kolmisensataa konetta surisi samaan aikaan, ihmiset pysähtyivät kyselemään asioista, ja kaikenlisäksi toteutuksen piti olla nopea.
 
Voittotatuointinsa Sonck teki kahdeksan tunnin aikana luonnoksesta valmiiksi kuvaksi iholle. Stacey nimisen asiakkaan pohkeeseen tikattu työ valmistui puolta tuntia ennen deadlinea.
 
– Oli siistiä saada tämän tasoinen tunnustus työllä, jonka tein paikan päällä alusta loppuun. 
 
Himotuille messuille kutsuttiin kolmisensataa hakijaa. Muun muassa Bob Tyrell, Sonckin oppi-isä Stéphane Chaudesaigues ja Stefano Alcantra edustavat maailman kärkikastia, jotka jäivät Sonckin taakse.
 
Kolmen viikon reissusta tuli varsinainen roadtrip. Midwestin jälkeen Sonck vieraili arvostetuissa, Nebraskan Omahassa Big Brain ja New Jerseyn Empire Tattoo -liikkeissä ja Detroitin Motor City Tattoo -messuilla.
 
Amerikkalaiset eivät arastele
 
Sonck on kuuluisampi maailmalla kuin Suomessa – Ja tiettävästi maamme ainoa tatuoimaton tatuointitaiteilija, joka keräsi huomiota heti ensimmäisestä messupäivästä lähtien.
 
– Paikalliset olivat ihmeissään kuvattomasta ihostani, koska siellä kävelee vastaan monentyyppistä tatuointia koko ajan.
 
Tatuointeja otetaankin Yhdysvalloissa näkyvimmille paikoille kuin Suomessa.
 
– Jenkit eivät arastele. Tatskoja näkee kaulassa, käsissä, sormissa ja jaloissa, jopa reisissä. Siellä tehdään paljon realistisia, kauhuaiheisia, esittäviä ja vanhalla tyylillä tehtyjä New School -tatskoja.
 
Yksilöllisyys on tärkeää, kuvaa ei oteta vain kuvan takia.
 
Amerikassa tatuointikulttuuri on vielä askeleen edellä.
 
– Koska siellä on enemmän tekijöitä ja liikkeitä. Pitää tehdä hirveästi töitä, että erottuu joukosta ja menestyy.
 
Lennokasta tatuoimista
 
Tatuoinneista voidaan olla montaa mieltä, mutta taiteenala on saanut paljon näkyvyyttä muun muassa television kautta. Suomessakin pyörii tällä hetkellä LA Ink -realitysarja.
 
– Jenkkitatuoijat pilkkaavat sarjaa, koska siinä annetaan alasta hieman vääristynyt kuva. Kyseinen ohjelmahan on kyllästetty aika suurella draamalla, Sonck huomauttaa.
 
Käsikirjoitettu viihdeohjelma ei kuitenkaan tarkoita, etteikö sen päähenkilöt olisi oikeita artisteja.
 
– Jollain tasolla meininki on samanlaista kuin meidän arjessa, mutta tatuoinnin tekeminen ei etene todellisuudessa yhtä lennokkaasti kuin telkkarissa.
 
Suuremmassa suosiossa on Ink Master, jossa kilpaillaan Suomessa pyörivien kokkiohjelmien tapaan.
 
– Sinne olisi siisti päästä, messujen järjestäjä Shane O´Neill voitti ensimmäisen kauden.
 
Kesällä Ranskaan
 
Sonckin kalenteri alkaa kevään myötä olla täynnä. Taiteilija haluaa keskittyä itsensä kehittämiseen eli realistisien tatuointien tekemiseen. Heinäkuussa hän matkaa Unique Art tiiminsa eli Tuomas Storrin ja Nina Ylimäen sekä kymmenhenkisen matkaseurueen kanssa Ranskan Cantaliin In´k The Skin messuille.
 
– Chaudesaigues järjestää ne ensimmäistä kertaa. Uskoisin olevani siellä sellainen yleistulkki, useaa kieltä puhuva Sonck hymyilee.
 
Jalat maassa pitävä Säde Sonck ei ole melua menestymisestään nostanut.
 
– Sama nöyrä työskentely jatkuu edelleen. Antaa töiden puhua puolestaan.