Kanta-Häme

Sade sotki hyppykisat aavikolla

 

Hämeenlinnalainen Pasi Pirttikoski osallistuu laskuvarjohyppyjen kahdeksansiin MM-kilpailuihinsa. Lajina Pirttikoskella on kupukuviohypyt. Tällä kertaa kilpailut käydään Dubaissa, jonne joukkue matkusti maanantaina. Itse kilpailut alkavat keskiviikkona.
 
– Täällä sataa! Dubaissa on normaalisti vain yksittäisiä sadepäivä ja niitä yksi osui heti toiselle kisapäivälle. Osa lajeista vapautettiin heti aamusta mutta jotkut joutuvat odottelemaan kilpailujen johtajan päätöstä jatkosta, Pirttikoski kertoo torstaina.
 
Liki kaikki suomalaiset pääsivät tositoimiin jo ensimmäisenä kilpailupäivänä. Ainoastaan kaksi Canopy Piloting hyppääjää eivät päässeet aloittamaan lajiaan. Samaa alastuloaluetta käyttivät lajeista vanhimman, eli tarkkuushyppyjen hyppääjät. Tarkkuutta hypätään nykyisin kahden sentin halkaisijalta olevaan maaliin ja hyppykorkeus on 1 000 metriä. Kilpailuhypyt hypätään helikoptereista.
 
– Puolikkaalla timantilla hypyt jäivät yhteen hyppyyn. Joukkueen toisen jäsenen niska kipeytyi ensimmäisen avauksen seurauksena ja lääkärit maadoittivat hänet. Siten joukkueemme pääsi hyppäämään vain yhden kilpailuhypyn. Muuten suomalaisten hypyt ovat menneet suunnitelmien mukaan.
 
Hyppykierroksia on parhailla joukkueilla takana kaksi. Kilpailukierroksia on lajeista riippuen 4-10.
 
Ennen kilpailuja osa Suomen joukkueesta tutustui paikallisiin nähtävyyksiin. Niistä yksi tunnetuin on maailman korkein rakennus, Burj Khalifa. Tähän yli 800 metriä korkeaan rakennukseen tutustui myös Hämeen Laskuvarjourheilijoita kotimaassa edustava Puolikas timantti.
 
– Burj Khalifassa pääsi reilun 450 metrin korkeudelle. Sieltä oli hulppeat näköalat yli Dubai Cityn.
Torstaina Suomen joukkue odottaa vesisateessa illalla pidettäviä avajaisia.
 
– Kyseessä on ulkoilmatilaisuus joten sää hieman huolestuttaa. Onneksi lämpötila pysyy reilusti yli 20 C:n. 
 
Lajina kuviohypyt
Kupukuviohypyissä laskuvarjot avataan heti koneesta lähdön jälkeen.
 
Alalajeja on kolme, rotaatio ja 2- sekä 4-hengen sekvenssi. Avatuilla varjoilla joukkueet tekevät ennalta arvottuja kuvioita. Hämeen Laskuvarjourheilijoita edustava Pirttikoski osallistuu kahden hengen sekvenssihyppyihin Jari Lehden ja kuvaajana hyppäävän Heikki Kammosen kanssa.
 
– Kilpailuissa hyppykorkeus on 1 850 metriä ja työskentelyaika 60 sekuntia. Tätä ennen on 30 sekuntia aikaa tehdä ensimmäinen muodostelma, Pirttikoski kertoo.
 
Pirttikosken uran ensimmäiset kilpailut hypättiin Anyangissa Kiinassa.
 
– Siitä on jo aikaa, sillä kilpailut olivat vuonna 1992. Kiinasta on hyviä muistoja, joskin jo siellä todettiin, ettei amatööreillä ole asiaa ammattilaisia vastaan. Sijoituksemme oli 15, Pirttikoski kertoo.
 
– Nykyisellä joukkueella olemme hypänneet vain tämän kauden. SM-kilpailuissa hyppäsimme tasapisteillä hopeaa. Kauden aikana olemme harjoitelleen liki suunnitelmien mukaan ja hypänneet mm. Espanjassa sekä Virossa.
 
Virossa joukkue Puolikas timantti hyppäsi uuden Viron POPS-ennätyksen. POPS ryhmä on yli 40-vuotiaat hyppääjät.
 
Dubaissa isot kisat
Dubain MM-kilpailut ovat kilpailijamäärältään selvästi historian suurimmat kilpailut. Mukana on hyppääjiä peräti 58 maasta ja kilpailijoiden määrä on liki 1 600. Suomalaisia on mukana melkein 30 kilpailijaa, ja he osallistuvat jokaiseen lajiryhmään.
 
Ennakkoon menestystä odotetaan freeflyingista. Joukkue FinOne on hypännyt pitkään yhdessä ja joukkue sijoittui viidennelle sijalle edellisissä MM-kilpailuissa 2010. Joukkueessa hyppäävät Martti Mertala ja Katja Larinen. Martti Mertala on Suomen kokenein laskuvarjohyppääjä reilulla 9 600 hypyllään. Freestyle hypyissä joukkueessa on kaksi hyppääjää. Toinen heistä on artisti joka tekee ennalta sovittuja liikkeitä toisen kuvatessa. Myös kuvaajan lentotaito arvostellaan.
 
– Hyppykorkeus lajissa on 4 000 metriä.
 
MM-kilpailut alkavat perjantaina, ja viimeiset kilpailuhypyt hypätään lauantaina 9.12. Ennen kilpailuhyppyjä on mahdollisuus omiin harjoitushyppyihin sekä viralliseen harjoitushyppyyn kisapaikalle.
 
Kisapaikka sijaitsee Dubain keskustassa. Alastuloalueita on käytännössä neljä. Kupukuviohyppääjät laskeutuvat paikalliselle hevosradalle.

Päivän lehti

5.4.2020