Kanta-Häme

Sadut heräsivät eloon nukkeina

Kirjan tekeminen on pitkä projekti. Se selvisi Aimokoulun käsityöoppilaille toden teolla tällä viikolla, kun he saivat ensi kertaa käsiinsä uunituoreen satukirjan Kullanhohtoisia unelmia.

Kirjan kuvissa seikkailevat aimokoululaisten tekemät nuket – jotka valmistuivat jo viime keväänä ja kuvattiin kirjaa varten kesällä.

Menneen talven lumia, siis.

– Missä mun poliisi on? Elsa Merivuori osaa kuitenkin heti kysyä, kun tuttua hahmoa ei löydykään siihen liittyvästä tarinasta.

Elsa Merivuori selailee kirjaa, kunnes yhdeltä aukeamalta löytyy iso kuva kahdesta kalliomaastossa seikkailevasta hahmosta.

– Oho! Tossa se onkin!

Jokainen nukke on päässyt kuviin.

Aimokoulun kirjallinen aluevaltaus alkoi hämeenlinnalaisen kirjailijan Hanna van der Steenin kuvakirjaideasta, jota hän tarjosi eräälle kustantajalle.

Hänelle heitettiin takaisin idea kokonaisesta tarinakokoelmasta, ja niin Kullanhohtoisia unelmia -kirja alkoi hahmottua.

Matkan varrella projekti ehti ensin olla teatteriproduktio yhteistyössä Aimokoulun käsityötaiteen opettajan Milla Ojalan kanssa. Idealle ei saatu apurahoitusta, joten nukeille ja pahvilavasteille löytyi rooli kirjan kuvituksena.

Mukana projektissa olivat kokonaisen lukuvuoden ajan 7–10-vuotiaiden käsityöryhmät.

– Aluksi luimme tarinat, ja siellä oli lasten mielestä tosi jänniä juttuja, joista nousi kysymyksiä ja ajatuksia, Ojala kertoo.

Nukkeja tehtiin neljässä ryhmässä. Jokainen työsti kahta tarinaa, ja jokainen lapsi sai oman hahmon työstettäväkseen.

Hanna van der Steen kehitteli satuihinsa ”erilaisia sankareita”, kuten isän, joka kokee tarvitsevansa lisäoppia Hyvien isien koulussa, ja lapsi, jonka isä on rosvo ja isäpuoli poliisi.

– Tarinat kertovat nykyaikaisista ihmisistä erilaisissa tilanteissa. Tarinoita yhdistää erilaisuuden teema – kaikkien ihmisten hyväksyminen ja arvostaminen.

Satutekstien punaisena lankana on luottamus itseen ja omiin kykyihin.

Van der Steen tunnetaan etenkin satufantasiasarjasta Tähtisilmät (Karisto). Satukokoelman tekeminen yhdessä lapsikuvittajien kanssa oli hänelle uudenlainen kokemus.

– Yhdessä Netta Walldénin kanssa tekemäni Mikä moka! -kirja oli myös projektinhallinnallinen juttu. Tämä muistutti hieman sitä, kirjailija kertoo.

– Tämä ei ollut mikään yksinäinen projekti, vaan sai keskustella ja tehdä yhdessä.

Nuket eivät toki itsekseen siirtyneet Aimokoulun pöydiltä kirjan sivuille. Valokuvaajaksi saatiin hämeenlinnalainen Johanna Lyömilä.

Kuvia otettiin viime heinäkuussa Lyömilän pihassa. Van der Steen ja Ojala valmistelivat asetelmia, ja Lyömilä kuvasi.

– Pitkin pihaa oli useita asetelmia, ja menin aina sinne, missä huudettiin ”valmis!”, Lyömilä nauraa.

– Piha toi kuviin oman ulottuvuutensa: kukkia, marjapensaita ja linnunpönttöjä, Milla Ojala ja Hanna van der Steen kertovat. HäSa

Julkiset julkkaritKullanhohtoisia unelmia -kirjan avoin julkaisutilaisuus pidetään lauantaina 25.4. klo 13–15 Hämeenlinnan pääkirjaston Keitaassa.

Päivän lehti

9.4.2020