Kanta-Häme

Sahamiehestä tuli terämies

Vuonna 1990 puutekniikan insinööriksi Lahden teknillisestä oppilaitoksesta valmistunut Timo Kanerva loi pitkän uran sahateollisuuden palveluksessa. Sahamiehestä tuli 20 vuotta myöhemmin terämies, kun hänet nimitettiin Akaan Toijalassa toimivan TTT Technology oy:n myynti- ja markkinointijohtajaksi ja kaksi vuotta myöhemmin toimitusjohtajaksi.

Kanervan johtama yritys on teollisten leikkaavien terien valmistaja. Se on Pohjoismaiden suurin työkaluteräksen käyttäjä ja Pohjoismaiden ainoa pitkien terien, kuten vanerisorvin ja metallileikkurin terien valmistaja. Vuodessa työkaluterästä kuluu lähes miljoona kiloa.

– Puutuoteteollisuuden terät ovat aina olleet merkittävä osa ydinosaamistamme. Siksi on hyvä, että sahamies on yrityksen johdossa ja tietää tarkkaan, mihin tarkoitukseen teriä valmistetaan, Kanerva viittaa aikaisempaan työuraansa.

TTT Technologyn juuret ovat Toijalassa vuonna 1961 toimintansa aloittaneessa Terätuote oy:ssä.

Hakkurin ja vanerisorvin teriä valmistanut Terätuote siirtyi vuonna 1985 Hackmanille, ja yrityksestä tuli neljä vuotta myöhemmin Hackman TTT.

Nykyisen nimensä TTT Technology sai vuonna 2000, jolloin Hackman myi sen yrityksen toimivalle johdolle.

– Venäläiset liikekumppanit onnittelivat minua vielä vuonna 2010, kun olin päässyt ”Hackmanille” töihin. Tämä osoittaa, miten vahvan maineen Hackman loi Venäjällä, Kanerva sanoo.

Saksalainen isäntä

TTT Technology on ollut vuodesta 2005 saksalaiskomennossa. Isäntä on TKM-konserni, joka on tällä hetkellä yksi maailman suurimmista teollisuusterien valmistajista.

– Emoyhtiömme on vahva perheyritys, jonka juuret juontavat 1860-luvulle. Omistajamme Thomas Meyer on edelleen voimakkaasti mukana toiminnassa ja käy vähintään kerran vuodessa Toijalan tehtaalla. Hän on vaativa ja tarkka isäntä, jonka kanssa on kuitenkin helppo tulla toimeen, Kanerva kehuu isäntäänsä.

Toijalan tehtaan pääasiakkaita ovat sahalaitokset, sellu- ja paperiteollisuus, levyteollisuus sekä alan merkittävät koneenrakentajat. Kotimaisen sahateollisuuden terissä yrityksen markkinaosuus on 60-70 prosenttia.

Pitkiä teriä

Yrityksen tuotesalkussa on 4 000 erilaista terää. Kanervan mukaan niiden koko vaihtelee kirjekuoressa kulkevista teristä aina 18,5 tonnin selluhakkuriin.

– Meillä on noin 500 asiakasta. Noin 20 prosenttia niistä on isoja asiakkaita, jotka tuovat noin 80 prosenttia liikevaihdosta.

Toijalan tehtaalla valmistetaan pitkiä teriä aina kahdeksaan metriin saakka.

– Mitä pidempi terä on, sitä vaikeampi se on tehdä. Pitkien viiluhöylän terien kysyntä on kuitenkin digitaalitekniikan myötä huomattavasti vähentynyt. Laminaattipinta ei kuitenkaan sovi joka paikkaan, esimerkiksi viilua käytetään edelleenkin laivojen sisustuksessa ja arvokkaissa huonekaluissa, Kanerva muistuttaa.

Huolto pidentää ikää

Terähuoltopalvelu on kasvava osa Toijalan tehtaan toimintaa.

– Terähuoltoa ovat erilaisten sahojen teroitukset ja terien kuluvien osien kunnostus. Huolto ja koneenosien pinnoitus pidentävät huomattavasti terien käyttöikää. Kilpailu on kovaa, mutta terien valmistajaan luotetaan myös huoltopalveluissa, Kanerva sanoo.

Toijalan tehtaan tuotannosta noin puolet menee vientiin. Erilaisia teriä viedään noin 50 maahan. Timo Kanerva vastaa edelleenkin myyntityöstä Etelä-Amerikkaan, jonne on rakennettu paljon uusia sellutehtaita.

– Etelä-Amerikassa puu kasvaa nopeasti, ja sellutehtaiden rakentamiselle ei näy loppua. Myyntivalttimme on hyvä maine, sillä olemme toimineet jo pitkään Etelä-Amerikan markkinoilla. (HäSa)

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic