Kanta-Häme

Sähkön tukkuhinta ei jäänytkään korkeaksi – tulevien vuosien sähkö on nyt edullista

Ennusteet korkeista hinnoista ovat sulaneet.
sähköjohto, sähkö, pistoke, virta

Sähkön tukkuhinta on romahtanut syksyllä. Hinta ei jäänytkään korkealle tasolle, jolle se kipusi kesällä.

– Tilanne on normalisoitunut. Kysyntä ja tarjonta ovat tasapainottuneet, sanoo Suomen Sähkönkäyttäjien Elfin toimitusjohtaja Pasi Kuokkanen.

Sähkön markkinahinta oli vuosia erittäin alhainen. Pohjoismaisten Spot-markkinoiden päivähintojen keskiarvo jäi alle 3 sentin vuosina 2014-17. Hinnat ponnahtivat tänä vuonna rajuun nousuun. Hintojen nousuun oli ainakin kolme syytä.

Energiaraaka-aineiden hinnat kohosivat huimasti. Brent-öljyn barrelihinta nousi yli 80 dollarin. Kivihiilen hinta kohosi tuntuvasti. Pohjoismaissa oli erittäin kuiva kesä, mikä kuivatti vesivarastot poikkeuksellisen tyhjiksi alkukesällä. Päästöoikeudet, joita teollisuus joutuu ostamaan, olivat jo jopa kolme kertaa kalliimpia kuin alkuvuonna.

 

– Sähkö on kuluerä. Suomelle sen hinta on ennen kaikkea kilpailukykyasia, Kuokkanen muistuttaa.

Kuokkasen mukaan pelkän Suomen hinnan tuijottaminen antaa väärän kuvan sähkön hinnan vaikutuksista. Hintaa on verrattava tärkeisiin kilpailijamaihin kuten Ruotsiin ja Saksaan. Kilpailukykyyn niitä kaukaisempien maiden, kuten Kiinan tai Yhdysvaltain kanssa, vaikuttavat taas paljon enemmän muut asiat.

– Fraasi, että sähkö on Suomessa halpaa, ei pidä paikkansa, kun hintaa verrataan Ruotsiin. Saksassakin sähkö on aika ajoin ollut meitä halvempaa.

– Sähkö on tuote, jonka hinnalla voitetaan tai hävitään investointeja ja tuotekohtaista tuotantoa.

Alkuvuonna sähkön tukkuhinnat olivat noin 50 prosenttia korkeammat kuin viime vuonna. Sähkömarkkinoiden monet asiantuntijat uskoivat, että edullisen sähkön aika on ohitettu. Ennustettiin jopa, että sähkö tukkuhinta on jatkossa pysyvästi noin 5 senttiä kilowattitunnilta.

Hinnat ovat nyt laskeneet samoista syistä, jotka nostivat hintoja kesällä. Raaka-aineiden ja päästöoikeuksien hinnat ovat pudonneet. Syksyn runsaat sateet ovat täyttäneet Skandinavian vuoriston vesivarastoja. Niissä on jo enemmän vettä kuin kaksi vuotta sitten vastaavaan aikaan.

 

Spot-markkinoilla sähköä myydään tuntihinnoilla, joiden tasosta puhutaan yleensä päivän keskihintoina. Tulevasta sähköstä käydään kauppaa termiinimarkkinoilla, joilta voi ostaa vaikka vuoden 2022 sähköt.

Tulevien vuosien termiinihinnat ovat myös laskeneet tuntuvasti. Suomessa markkinahintoja painaa usko, että Olkiluodon 1 600 megawatin 3-yksikkö tuottaa vihdoin ensi vuonna sähköä.

– Tilanne on hyvä, jos ja kun Olkiluoto 3 liitetään sähköverkkoon, Kuokkanen sanoo. HÄSA

Päivän lehti

20.1.2020