Kanta-Häme

Sähköalu pinkaisi tyhjästä vauhdilla

– Kasvu antaa mahdollisuuden osallistua yhä suurempiin hankkeisiin, sanoo Sähköalun toimitusjohtaja ja omistaja Pekka Alutoin.

Hämeenlinnalainen Sähköalu on kasvanut jatkuvasti, vaikka rakennusala on taantumassa. Nuorella yrityksellä on jo parikymmentä työntekijää.

– Alalla on paljon yhden miehen ja pakettiauton yrityksiä. Meillä on nyt voimavaroja ja ammattitaitoa.

Suuret yritykset ja kaupungit edellyttävät yleensä urakoitsijoiltaan ammattitaidon lisäksi kokoa.

– Voimme ottaa töitä myös suurilta teollisuusasiakkailta. Teollisuuden kunnossapito on kasvava toimiala.

– Vastaamme esimerkiksi ST1:n Karanojan biopolttoainetehtaan kunnossapidosta, Alutoin kertoo.

Sähköalu siirsi vastikään toimistonsa entistä suurempiin tiloihin Matti Alangon kadulle. Kun entisessä toimistossa oli 40 neliötä, nyt käytössä on 240 neliön tilat. Uusiin tiloihin rakennettiin myös pieni myymälä.

Pekka Alutoinilla on kokemusta yrittämisestä jo 1980-luvulta. Pari vuotta hän oli teknisenä johtajana suuressa paikallisessa sähkö- ja teleurakointiliikkeessä. Kun yritys kaatui vuonna 2011, Alutoin perusti oman yrityksen.

– Ei tarvinnut kahta kertaa miettiä, jatkanko oman yrityksen pitämistä. Parhaat työntekijät lähtivät mielellään mukaan edellisestä työpaikasta.

Alutoin sanoo, että hän sai yritykseensä vanhan työpaikkansa asiakkaita ja omia vanhoja asiakkaitaan. Tyhjästä käynnistetyn yrityksen liikevaihto kasvoi viime vuonna 32 prosenttia lähes 1,2 miljoonaan euroon.

– Näkymä on sellainen, että tänä vuonna liikevaihto edelleen nousee.

Sähköalun jatkuva kasvu on merkinnyt myös voimien monipuolistumista. Yrityksellä on oma sähkösuunnittelu, joka on 10-15 prosenttia liikevaihdosta. Tänä vuonna siihen on palkattu jo kaksi uutta työntekijää.

Kun Sähköaluun on koottu erikoisosaamista, se voi ottaa vastaan erilaisia töitä.

– Meillä on osaamista räjähdysvaarallisiin töihin. Sitä ei ole välttämättä kaikilla yrityksillä, markkinointipäällikkö Olga Packalen sanoo.

Sähköalu on hankkinut uusia työntekijöitä työllistämällä ja kouluttamalla nuoria. Se on myös suosinut nuorten kouluttautumista esimerkiksi insinööreiksi.

– Meillä on jatkuvasti työssäoppivia. Tällä hetkellä heitä on kolme, Alutoin kertoo.

Sähköalu kuuluu itsenäisten sähköurakoitsijoiden Elfin-ketjuun. Yritys saa ketjun kautta näkyvyyttä ja edullisia hankintoja.

– Asiakkaat löytävät Elfinin kautta yrityksen, Packalen sanoo. HäSa

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic