Kanta-Häme

Sähköautoja kuntalaisten käyttöön – Asiantuntija arvioi, että yhteiskäyttöautot yleistyvät kunnissa

Kuntaliiton asiantuntija arvioi, että yhteiskäyttöautot yleistyvät Suomen kunnissa.
Yhteiskäyttöautopalvelu 24Rent tarjoamia yhteiskäyttöautoja löytyy myös Hämeenlinnassa. Asiakas hoitaa yhteiskäyttöauton noudon ja palautuksen tiettyyn paikkaan. Kuva: Kati Laitinen
Yhteiskäyttöautopalvelu 24Rent tarjoamia yhteiskäyttöautoja löytyy myös Hämeenlinnassa. Asiakas hoitaa yhteiskäyttöauton noudon ja palautuksen tiettyyn paikkaan. Kuva: Kati Laitinen

– Hieno veto. Mielenkiintoista nähdä vuoden päästä, millaista iltakäyttöä Janakkalan kunnan yhteiskäyttöauto on löytänyt, toteaa Hämeenlinnan kaupungin maankäytön suunnittelujohtaja Niklas Lähteenmäki.

Janakkalan kunta kokeilee yhteiskäyttöautoa loppuvuoden. Virka-aikana auto on kunnan työntekijöiden työajossa, iltaisin ja viikonloppuisin kuntalaisten voivat vuokrata sitä käyttöönsä.

Kuntaliiton liikenneasiantuntija Johanna Vilkuna uskoo, että Janakkalan kokeilema malli tulee lyömään läpi muissakin kunnissa.

Kunnat tekevät operaattorin kanssa sopimuksen, kaupunki tai kunta saa sähkö- tai kaasuautoja käyttöönsä leasing-sopimuksella. Virka-aikojen ulkopuolella kuntalaiset vuokraavat auton suoraan palvelun tarjoajalta.

EU on hyväksynyt kesäkuussa niin sanotun puhtaiden ajoneuvojen direktiivin päivityksen, jonka tavoitteena on lisätä vähäpäästöisten ja päästöttömien ajoneuvojen käyttöä.

– Sieltä tulee tiukkaa ohjeistusta, että julkisissa hankinnoissa tulee edistää vähäpäästöisyyttä. Tämä varmasti ohjaa kuntia jatkossa. Nythän yhteiskäyttöautojen kohdalla on toimittu vapaaehtoisuuden pohjalta, Vilkuna toteaa.

Hämeenlinnan kaupungilla on käytössä noin 70 leasing-ajoneuvoa muun muassa kotihoitopalveluissa ja kaupunkirakennepalveluissa. Lähteenmäen mukaan keskustelua yhteiskäyttöautoista on käyty Hiilineutraali Hämeenlinna -valmistelutyöryhmässä viime keväänä.

– Se on iso toimintatapamuutos. Monet kaupungin työntekijämme käyttävät omia autojaan ja saavat kilometrikorvaukset. Pitää katsoa, missä toiminnoissa tällaista voisi käyttää ja kuinka laajasti.

Lähteenmäen mukaan Hämeenlinnan keskustan uusissa asemakaavoissa tullaan huomioimaan yhteiskäyttöauton mahdollisuus valtuuston päättämän pysäköintiohjelman mukaisesti.

– Uudisrakentamisessa voidaan yhdellä yhteiskäyttöauton parkkiruudulla korvata neljä pysäköintipaikkaa. Ehtona on, että taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä on kirjattuina yhteiskäyttöauton periaatteet. Vielä niitä ei rakennusluvissa ole, mutta varmasti tulee.

 

Lähteenmäki arvioi, että yhteiskäyttöautot voisivat toimia Hämeenlinnassa tietyin ehdoin.

– Autojen pitäisi olla sähköautoja, jolloin mahdollistettaisiin seudulle sähköautojen vuokramarkkinat. Pitäisi myös miettiä keinoja, jolla kaupunkilaiset innostuisivat käyttämään niitä.

Käyttäjiä pitäisi löytyä myös illoille ja viikonlopuille, etteivät autot seiso tyhjänpantteina.

Mahdolliset pysäköintiin liittyvät etuudet voisivat innostaa kaupunkilaisia vuokraamiseen. Tietyt parkkipaikat olisivat vain sähköautoille ja pysäköintihalleissa niillä olisi oikeus pysäköidä parhaille paikoille.

– Ei se kauan toimisi. Kun sähköautot yleistyvät, ovat ne autoja siinä missä muutkin. Saman verran ne myös vievät tilaa kuin muutkin autot ja vaativat vielä latauksen, Lähteenmäki pohtii.

Vilkuna ja Lähteenmäki näkevät yhteiskäytön etuna sen, että ihmiset pääsisivät kokeilemaan sähköautoja. Yhteiskäyttöautot voivat myös vähentää oman auton omistamisen tarvetta. Auton saa käyttöönsä silloin, kun oikeasti sitä tarvitsee. HÄSA.

 

Yhteiskäyttöautojen vaikutukset

Liikenne- ja viestintäministeriön, Liikenneviraston ja Trafin tilaaman ja viime keväänä julkaistun tutkimuksen mukaan yhteiskäyttöautot saattavat vähentää auton omistamisen tarvetta varsinkin vähän autoilevien ihmisten keskuudessa.

Yhteiskäyttöauto voisi sopia ihmisille, jotka pohtivat auton ostamista tai siitä luopumista. Se voisi korvata myös perheen kakkosauton.

Sillä voi olla merkittävä rooli liikennejärjestelmien täydentäjänä, mutta se ei ratkaise yksinään arjen liikkumista.

Tutkimukseen vastanneiden mukaan yhteiskäyttöauto voisi soveltua lomamatkoille.

Yhteiskäyttöautojen yleistymistä hidastaa erityisesti suomalaisten tietämättömyys yhteiskäyttöautoista.

Lähde: Yhteiskäyttöautojen potentiaali ja vaikutukset käyttäjänäkökulmasta. Loppuraportti.

Päivän lehti

19.1.2020