Kanta-Häme

Sähköinen potilasarkisto käytössä jo koko seudulla

Hämeenlinnan seudun terveyskeskuksissa on aloitettu potilaiden hoitotietojen tallentaminen kansalliseen sähköiseen terveysarkistoon. Ensimmäisenä uuteen käytäntöön siirryttiin Janakkalan ja Hattulan alueella.

Janakkalan ylilääkäri Virpi Kröger kertoo, että arkisto on aiheuttanut hoitohenkilöstölle lisätyötä.

– Meidän on informoitava potilaita ja tallennettava suostumuksia. Tämä työllistää. Toivoisinkin, että ihmiset kävisivät itse omakanta.fi-sivulla katsomassa suostumuksiaan ja lukemassa tietoja ihan rauhassa, Kröger sanoo.

Toivomisen varaa on ollut

Myös terveyskeskuksen sairauskertomusjärjestelmän toimivuudessa on ollut toivomisen varaa. Tietojen siirtäminen kansalliseen arkistoon ei ole aina onnistunut ongelmitta.

Mutta jos järjestelmä toimii asianmukaisesti, tietojen siirtäminen ei Krögerin mukaan vaadi lääkäriltä lisätyötä.

Tiedot esimerkiksi lääkärillä käynnistä siirtyvät Omakantaan viiden päivän kuluttua. Sen jälkeen potilas voi itse tarkastella, mitä lääkäri on hänen tilanteestaan kirjannut. Diagnoosin ja sairauskertomuksen lisäksi myös tiedot sähköisistä resepteistä ovat helposti saatavilla.

Omakanta myös laajenee. Erityisasiantuntija Teemupekka Virtanen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että reseptien uusiminen Omakannassa tulee mahdolliseksi toukokuussa.

– Samoin tulee mahdolliseksi hoitotahdon ja elinluovutustahdon ilmoittaminen, Virtanen sanoo.

Ylilääkäri kannustaa luottamaan

Virpi Kröger kannustaa siihen, että ihmiset antaisivat hoitohenkilöstölle luvan katsoa potilastietojaan.

– Se parantaisi selkeästi potilasturvallisuutta. Voi tulla eteen mahdottomia tilanteita, jos hoitoon tuodaan esimerkiksi tajuton ihminen, jonka lääkityksistä ei tiedetä mitään.

– Tiedän, että jotkut asiakkaat ovat tarkkoja, ja haluaisivat kieltää sairauskertomusten näkemisen. Järjestelmä on kuitenkin sellainen, että henkilökunta katsoo vain hoitamiensa potilaiden tietoja, ja tätä myös seurataan säännöllisesti terveydenhuollon yksiköissä. Toivoisin luottamusta.

Yksi mahdollisuus on, että kansalainen antaa luvan tietojen katseluun vain hätätilanteessa. Tosin jotkut ovat kieltäneetkin senkin.

Vanhoja potilastietoja arkistoon ei siirretä, joten Hämeenlinnan seudulla näkyvissä ovat vain tämän vuoden marraskuusta lähtien kirjatut tiedot. (HäSa)

Omakannan nettiosoite: www.omakanta.fi. Palveluun voi kirjautua verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.