Kanta-Häme

Sähköinen saksan yo-kuuntelu katkesi hetkeksi

Kaurialan lukiossa keskiviikkona pidetyssä saksan pitkän oppimäärän ylioppilaskokeessa oli teknisiä häiriöitä kuullunymmärtämisen osuudessa.

Suurimmalla osalla kokelaista jäi osa kokeen kysymyksistä ja aineistosta kuulematta, kun äänite lakkasi kuulumasta hetkellisesti. Yhdeksästä opiskelijasta kahdella ei ollut ongelmia kuuntelussa.

Kyseessä oli ensimmäinen vieraan kielen koe, joka järjestettiin kokonaisuudessaan sähköisenä. Kaurialan lukion rehtori Tuomo Iltanen vakuuttaa, ettei häiriö johtunut sähköisestä koemuodosta. Syytä vikaan ei tiedetä.

– Häiriöitä tulee perinteisissä yo-kirjoituksissa noin kerran vuodessa, eli se on ihan normaalia. Kuuntelun sähköisyys ei vaikuttanut vikaan, sillä verkkoyhteyksistä ei tullut virheilmoitusta.

Kokeen valvojat eivät huomanneet vikaa, koska he eivät kuunnelleet kokelaiden koetta kuulokkeilla. Oppilaiden kertoman mukaan oletetaan, että kuullunymmärtämisen kokeen ääni katkesi noin kahden kysymyksen ajaksi.

Iltasen mukaan muualla Suomessa ei ollut saksan kuuntelussa vastaavanlaisia ongelmia.

– Jos näin isolla joukolla oli sama tekninen ongelma, YTL saattaa hyvittää pisteitä. Kahden kysymyksen pistearvo on kuitenkin vähäinen kokeen kokonaisuudessa.

Kaurialan lukio tekee viasta häiriöilmoituksen ja lähettää opiskelijoiden vastineen Ylioppilaslautakunnalle. HÄSA