Kanta-Häme

Sähköinen terveyspalvelu jäi pöydälle

Terveyskeskuksen toiveet kehittää sähköistä asiointia eivät edenneet maanantaina kaupunginhallituksen käsittelyssä.

Kaupunginhallitus ei myöntänyt liikelaitokselle lupaa kattaa Sitran kanssa toteutettavaksi aiotun kehityshankkeen kuluja investointimäärärahoistaan, vaan jätti asian pöydälle.

Taustalla hiertää se, ettei liikelaitosta voida kohdella toisin kuin kaupungissa on ollut tapana.

Kehittämishankkeet on Hämeenlinnassa aina kirjattu käyttötalouden kertaluontoisiksi menoiksi. Kaupungin tilintarkastajan mukaan käytännön muuttamiseksi hankkeen pitäisi olennaisesti poiketa kaupungin musta hankkeista.

– Investointina hanketta tuskin tullaan hyväksymään, arvioi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.).

Pitkä prosessi

Koko hankkeen hinta on 620 000 euroa, josta Sitra on valmis rahoittamaan puolet. Hämeenlinnan terveyskeskuksen vastuulle jäisi tänä vuonna 90 000 euroa ja ensi vuonna 210 000 euroa.

Hämeenlinnan terveyspalvelujen toimitusjohtaja Risto Mäkinen on etsinyt omarahoitusosuutta monelta eri taholta.

Elokuussa hän esitti liikelaitoksen johtokunnalle, että hanke rahoitetaan niillä rahoilla, jotka terveyskeskus on säästänyt A-talon vuokramenoissa. Johtokunta ei tästä innostunut, sillä liikelaitos on tekemässä tänä vuonna miinusmerkkisen tuloksen.

Syyskuussa Mäkinen esitti johtokunnalle kolme vaihtoehtoa: joko rahoittaa hanke säästöillä, pyytää kaupunginhallitukselta lisärahaa tai esittää hankkeen rahoittamista liikelaitoksen käyttämättömistä investointimenoista.

Johtokunta päätyi viimeiseen vaihtoehtoon. Kaupunginhallitus palaa asiaan myöhemmin.

Ratkaisua etsitään yhä

Jos kaupunginhallitus ei hyväksy hankkeen rahoitusta investointirahoista , tarkoittaako se, ettei koko hankkeesta siis tule mitään?

– Meillä on halua pitää kiinni hankkeesta. Täytyy katsoa budjetin yhteydessä, löydetäänkö keino sen toteuttamiseksi. Lisäksi yritämme vielä neuvotella Sitran kanssa, löytyykö heiltä joustoa tämän vuoden osalta, Kiemunki sanoo.

Terveyskeskuksen johtokunnan viime kokouksessa Mäkinen oli epäileväinen siirtoyrityksen onnistumisesta. Hänen mukaansa Sitran kanssa käydyissä neuvotteluissa on tullut selväksi, että Sitran hankeohjelmakausien aikataulujen vuoksi hankkeen on valmistuttava alkusyksyllä 2014.

– Siten hankkeen siirtoyritys ensi vuodelle näyttää vakavasti vaarantavan hankkeen onnistumismahdollisuuden ja siten rahoituspäätöksen, Mäkisen esityksessä todetaan.

Kiemunki on luottavaisempi neuvotteluihin Sitran kanssa.

– Meillä on sinne hyvät puhevälit ja Sitra on osoittanut, että me olisimme heille haluttava kumppani. Kytkemme tämän hankkeen toteuttamisen terveyskeskuksen talouden tasapainottamissuunnitelmaan. Sieltä voi ehkä löytyä ratkaisuja, Kiemunki sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

24.1.2020