Kanta-Häme

Sähköinen yo-koe sujui ongelmitta

Hämeenlinnalaiset abiturientit pääsivät tekemään historiaa uudenlaisessa ylioppilaskokeessa Kaurialan lukiossa maanantaina. Ensimmäisenä aineena täysin sähköisesti kirjoitettiin maantiede.

Puoli kahdelta vanhasta ATK-luokasta poistuu eväitä valkoisessa muovikorissa kantava Aleksi Lohtander. 18-vuotias abiturientti on helpottunut siitä, ettei kokeessa ollut teknisiä ongelmia.

– Kirjoittaminen ja tekstin muokkaaminen oli helpompaa ja nopeampaa kuin paperisessa kokeessa. Koe oli monipuolinen ja aikaa oli riittävästi.

Maantieteen yo-kokeeseen osallistui yhteensä 12 opiskelijaa Kaurialan ja Lyseon lukioista. Ne ovat yhdistäneet voimansa ylioppilaskirjoituksissa myös sähköisissä kokeissa, joita pidetään syksyllä molemmissa lukioissa.

Koetta valvonut Kaurialan lukion maantieteen opettaja Jussi Mestari kertoo, että koneet saatiin käyntiin ja koe päästiin aloittamaan ajallaan. Joillakin lukioilla oli ylioppilastutkintolautakunnan mukaan pieniä teknisiä ongelmia, mutta kaikki pulmat saatiin ratkaistua.

Monia ylioppilaskokeita valvonut Mestari kertoo sähköisen kokeen valvonnan eroavan perinteisestä siinä, että opettajan pitää katsoa ruudulta mahdollisia teknisiä ongelmia. Myöskään kokeen tehtäviä ei pääse tarkastelemaan kokeen aikana, ellei avata ylimääräistä konetta opiskelijamoodissa.

– Kokeen tekoajoissa ei juuri ollut eroa perinteiseen kokeeseen verrattuna. Sähköisessä kokeessa on laajempi aineisto, johon menee kauemmin tutustua. Siksi kokeessa vastataan yhteen tehtävään vähemmän kuin perinteisessä paperikokeessa, Mestari sanoo.

Myös Kaurialan lukion rehtori Tuomo Iltanen kertoo, että sähköinen koe meni sujuvasti, vaikka pientä jännitystä oli ilmassa.

– Julistin kokeen alkaneeksi samaan tapaan kuin perinteisen paperikokeen. Olin kuitenkin unohtanut painaa kokeen aloittavaa nappia. Kokeen aloitus viivästyi ehkä 15 sekuntia, mutta se otettiin sitten tietysti loppupäästä.

Maantieteen koe tehtiin Kaurialan lukiossa koulun koneilla, joilla järjestelmän käyttöä on harjoiteltu. Ensi keväänä kokelaiden on pakko tehdä sähköiset kokeet omilla tietokoneilla.

Rehtori ltasen mukaan syksyllä sähköisen kokeen kirjoittajia on yhteensä alle 30, mutta ensi keväänä kokelaiden määrä menee varmasti yli sadan. Mukaan tulee suosittuja aineita, kuten yhteiskuntaoppi ja psykologia.

– On hyvä, että uutta koetapaa päästään harjoittelemaan pienemmällä kokelasmäärällä, Iltanen sanoo.

Kokeen käyttöliittymä oli Aleksi Lohtanderin mielestä tarpeeksi yksinkertainen ja sen käyttöön oli valmistauduttu hyvin.

– Paperikokeeseen verrattuna erillaista oli esimerkiksi se, että teimme itse kuvaajia sovelluksella ja aineistossa oli videoita.

Lohtander on ehtinyt harjoitella myös perinteisen yo-kokeen kirjoittamista. Hänen mielestään kokeissa on paljon eroja, ja voiton vie useimmissa aineissa sähköinen versio.

– Sähköisessä kokeessa laajan aineiston käsitteleminen ja soveltaminen on helpompaa kuin paperisessa kokeessa.

 

Menot