Kanta-Häme

Sähköiset kirjat tulevat lukioihin, opiskelijat epäileväisiä

Kaurialan lukiossa tänä syksynä aloittaneilta vaaditaan nyt oma kannettava laite.

Laite voi olla kannettava tietokone, taulutietokone eli tabletti tai näiden välimuoto eli hybridi.

Rehtori Tuomo Iltanen arvioi, että kaikilla uusilla opiskelijoilla on jo jokin mainituista, sillä ainakaan vielä ei kukaan ole ilmoittanut laitteen tarpeesta.

Monen oppiaineen tunneilla on otettu ainakin osittain sähköisiä kirjoja käyttöön, eikä paperisia kirjoja silloin ole käytössä. Iltasen mielestä sähköisen laitteen käytössä tavoitteena on opiskelun ja oppimisen monimuotoisuus.

Rehtori Tuomo Iltanen, mitä jos opiskelijalla ei ole omaa laitetta eikä varaa ostaa sellaista?

– Kyllä me silloin tulemme koulun puolesta vastaan, meillä on laitteita. Opiskelijat saavat itse valita, millaisen laitteen ostavat. Toivomme, että he löytävät mahdollisimman paljon ilmaisia ohjelmia käyttöönsä. Emme siis ole Microsoftin ja Applen narussa.

Voisi kuvitella, että nuoret sukupolvet ovat internet-natiiveja, joille tiedonhaku on helppoa. Onko näin?

– Viihdekäyttö ja sosiaalisen median käyttö osataan, ja totta kai sekin on tärkeä taito. Osa lukiossa aloittavista ei kuitenkaan hallitse kirjoitusohjelmien käyttöä. Opettajat käyttävät välillä Facebookia ja sosiaalista mediaa opetuksessa. Päällimmäinen asia on kuitenkin oppiminen, ja mediakriittisyys on meille iso kakku pohdittavaksi.

Velvoite omasta laitteesta tuli voimaan tänä syksynä lukiotaipaleensa aloittaville. Miksi?

– Silloin kaikilla on laite. Viime vuonna suosittelimme, ja silloin osa toi, osa ei. Opettaja on silloin pulassa, kun ei tiedetä miten voi sitten opettaa.

Ammattiopistossa ei edellytetä omia laitteita

Tavastiassa sekä ammattiopiston että lukion puolella tänä syksynä aloittaneille opiskelijoille myönnetään lukukauden päättyessä 100 euron stipendi, jos he ovat tehneet laitehankintoja opintoja varten.

Ammattiopisto Tavastiassa omia sähköisiä laitteita ei vielä edellytetä opiskelijoilta yleisesti.

– Joihinkin tutkintoihin tulee kokeiluna se, että edellytetään omaa laitetta, rehtori Heini Kujala kertoo.

Kujalan mukaan kannettava annetaan käyttöön tarvittaessa koulusta. Kujala uskoo, että muutaman vuoden sisällä opiskelijoilla on yhä useammin oma laite kirjojen sijaan. Hinta mietityttänee monia.

– Kannettava tietokone ei ole sen kalliimpi kuin kirjapaketti. Kyllä nytkin pitää hankkia välineet itse, ja monilla aloilla välineet ovat melko kalliita.

Lukiolaiset epäileväisiä

Kaurialan lukion juuri aloittaneen 16-vuotiaan Anni Heikkisen mielestä sähköisissä päätelaitteissa on sekä huonoja että hyviä puolia.

– Toisaalta on kiva, ettei tarvitse kantaa niin paljon kirjoja, ja se on ehkä helpompi siten. Toisaalta taas silmät voivat väsyä, kun lukee pitkään tekstiä ruudulta.

Heikkisen vanhemmat ostavat tälle uuden laitteen opiskelua varten.

Ensimmäisen lukiovuoden myös aloittaneet 16-vuotiaat Katri Stylman ja Katja Nurmi suhtautuvat sähköiseen opiskeluun varauksella. Nurmella oli jo valmiiksi tabletti, ja Stylmanille sellainen hankittiin opintoja varten.

– On outoa ja hankalaa. Onhan ennenkin pärjätty kirjoilla, Stylman sanoo.

Nurmi on samoilla linjoilla.

– En kovin paljon tykkää, pää tulee helposti kipeäksi. On myös vaikeaa, jos ohjelmat kaatuvat. Tykkään enemmän kirjoista. (HäSa)

Menot