Kanta-Häme

Sähköisten reseptien hinnoissa eroja

Sekä yksityiset että julkiset terveyspalvelujen tuottajat maksavat Kelalle sähköisistä lääkemääräyksistä. Resepteistä perittävillä maksuilla katetaan kansallisen Reseptikeskuksen käyttöönotosta aiheutuneita kuluja.

Yksityisellä puolella sähköisesti määrätty lääke maksaa lääkäriasemalle 0,24 euroa. Hinta on Kelan määrittämä ja sitä nostettiin viimeksi vuoden vaihteessa.

Hämeenlinnassa yksityisiä lääkäriasemia ovat Mehiläinen, Suomen Terveystalo ja Linnan Klinikka.

Mehiläisessä sähköinen resepti maksaa asiakkaalle 0,95 euroa, ja maksu on lääkekohtainen. Hinta on sama kaikilla Mehiläisen klinikoilla.

– Meillä reseptistä laskutetaan erikseen, jotta asiakas tietää varmasti, mistä hän maksaa. Maksun suuruuteen vaikuttavat meidän työmme lisäksi myös järjestelmien tarjoajien ja Kelan hintakehitykset, sanoo Mehiläisen aluejohtaja Anssi Hartiala.

Terveystalossa asiakas maksaa vain poliklinikkamaksun.

– Joka käynnin yhteydessä peritään poliklinikkamaksu, joka sisältää meillä myös Kelan reseptimaksun. Työterveyspuolella taas reseptistä maksetaan erikseen, kertoo Terveystalo-ketjun johtava ylilääkäri Juha Tuominen.

Linnan Klinikka ei peri sähköisistä lääkemääräyksistä ylimääräistä maksua asiakkaalta. Toimitusjohtaja Tiina Halinen uskoo, että Kelan asettamia reseptien hintoja tullaan korottamaan jatkossakin. Halisen mukaan kaikkia kustannuksia ei kuitenkaan voida siirtää suoraan asiakkaalle.

Sähköisen järjestelmän käyttöönotto on tullut yksityisille toimijoille kalliiksi. Ohjelmistojen lisenssit ovat kalliita, ja henkilökunta täytyy kouluttaa niiden käyttöön.

Sähköinen järjestelmä tallentaa kaikki lääkemääräykset Reseptikeskukseen, jolloin tieto potilaan lääkityksestä on helpommin saatavilla. Uudistus parantaa myös yleistä potilasturvallisuutta. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic