Kanta-Häme

Sähköjohdot myrskyltä suojaan maan uumeniin Hattulassa

– Hattulasta lähtee kottaraisilta langat, joiden päällä istuskella, sähköverkkoyhtiö Elenian kenttäpäällikkö Hannu Lammi sanoo.

Se tarkoittaa sitä, että Hattulan alueelta katoaa ensi kevääseen mennessä 60 kilometriä ilmajohtoa ja noin 30 pylväsmuuntamoa. Ne vaihtuvat maakaapeliksi ja puistomuuntamoiksi.

– Jossain vaiheessa kaikki ilmajohdot peruskorjataan tai uusitaan maakaapeliksi. Sen ei pitäisi vaikuttaa sähköhintaan, mutta minulla ei ole tietoa, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

Maakaapelia asennetaan syksyyn mennessä Hattulan maaperään noin 100 kilometrin matkalla.

Määrästä 60 kilometriä on keskijännitteistä runkoverkkoa ja 40 kilometriä pienjänniteverkkoa. Määrä kasvaa noin 50 kilometrillä vuosina 2017–2018.

Lammin mukaan noin kahdeksan miljoonan euron hankkeella Elenia parantaa sähkönsaatavuutta. Kaikkiaan uudet sähköverkko-osuudet vaikuttavat lähes 11 500 ihmisen sähkönsaantiin.

– Ilmajohdot ovat säälle alttiimpia, ongelmatapaukset näkyvät sähkökatkoina. Maan alla eivät myrskyt tee tuhoja, vaikka puita kaatuisi päälle. Kaapelit kaivetaan maahan noin 70 senttimetrin syvyyteen.

Ilmajohdot vaihtuvat maakaapeliksi usealla eri alueella.

Tänä vuonna työn alla ovat johto-osuudet väleillä Mierola–Korkeila, Mierola–Vähänummi, Hakinmäki–Sattula, Rääpiälä–Nihattula, Katinala–Nihattula ja Katinala–Hurttala.

– Käynnissä olevat kaivuutyöt jatkuvat loppukesään, jonka jälkeen tulevat sähköasennukset. Valmista tulee syys-marraskuussa, Lammi kertoo.

Elenian tavoitteena on vuoteen 2028 mennessä nostaa maakaapeloidun sähköverkkonsa osuus 70 prosenttiin. Yhtiön päämääränä on maakaapeloida 2500 kilometriä vuodessa Hailuodosta Karkkilaan.

Vuositasolla yhtiön investointi on 115 miljoonaa euroa.

Hattulaan kohoaa kesän aikana myös uusi sähköasema, kun vuonna 1971 käyttöönotettu asema uusitaan kokonaan.

– Vanha tuli käyttöikänsä päähän. Uuden automaatio parantaa sähkönjakelun varmuutta ja lyhentävää myös katkoissa sähköjen palauttamisaikaa.

Noin 1,1 miljoonaa euroa maksavan aseman rakentaminen alkoi huhtikuussa ja se saadaan kytkettyä sähköverkkoon syyskuuhun mennessä.

Elenian investoinnit Hattulan sähköverkkoon nousevat tänä vuonna yli 4 miljoonan euroon. Vuodesta 2013 lähtien maakaapelia on asennettu Hattulaan parisataa kilometriä. HÄSA

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic