Kanta-Häme Hämeenlinna

Sähköliiton lakko jäi muiden varjoon – se jatkuu tammikuuhun asti

Työtaistelu on lopettanut toimitukset eräiltä isoilta tehtailta. Sähköliitto ja Teollisuusliitto napit vastakkain.
Sähköliiton lakkovahti oli maanantaina muiden ammattiliittojen vahtien kanssa SSAB:n portilla. Kuva: Riku Hasari
Sähköliiton lakkovahti oli maanantaina muiden ammattiliittojen vahtien kanssa SSAB:n portilla. Kuva: Riku Hasari

Teollisuuden suuri työnseisaus on jättänyt varjoonsa sähköliiton työtaistelun. Sähköliitto aloitti eräillä suurilla työpaikoilla jo 5. joulukuuta työnseisauksen, joka jatkuu tammikuuhun asti.

Työtaistelun piiriin kuuluvat muun muassa SSAB:n ja Konecranesin suurimmat tehtaat. Sähkömiesten puuttuminen ei pysäytä Hämeenlinnan yksiköissä tuotantoa, mutta tilanne on toinen eräillä muilla tehtailla.

– Esimerkiksi Bolidenin Kokkolan tehtaalta ei tule tavaraa ulos. Ymmärtääkseni Konecranesin Hyvinkään tehtaaltakaan ei lähde tuotteita, koska esimerkiksi testaukset jäävät tekemättä, sanoo SSAB:n Hämeenlinnan tehtaan sähköliittolaisten pääluottamusmies Jari Korpela.

Investointeja siirtyi

Sähköliiton työtaistelulla on muitakin suoria vaikutuksia. Korpela arvioi, että esimerkiksi huoltoja jää tekemättä.

– Isoja investointeja jätettiin tekemättä jo silloin, kun lakonuhka alkoi.

SSAB:n Hämeenlinnan tehtaalla on 45 sähköliiton jäsentä. Korpela arvioi, että Konecranesin Hyvinkään tehtaalla sähköliittolaisia on satakunta.

Sähköliitto ei ole napit vastakkain vain työnantajaliiton Teknologiateollisuuden kanssa. Teollisuusliitto vastustaa sähköliiton työehtosopimustoimintaa aloilla ja työpaikoilla, jotka kuuluvat sen sopimusalaan. Teollisuusliitto sanoo lähtevänsä periaatteesta, että kullakin teollisuudenalalla vain yksi SAK:lainen liitto harjoittaa työehtosopimustoimintaa.

– Liittojen välit ovat tulehtuneet, mutta se ei ole kuitenkaan näkynyt työpaikoilla. Meidän ei auttaisi kinastella keskenämme.

Taistelu reviiristä

Kiistan historia yltää aina 1950-luvulle, jolloin sähköliitto sai teollisuuteen oman sopimuksensa.

– Koimme, että meidän työmme erityispiirteitä ei huomioitu.

Teollisuusliitto ja sähköliitto ovat olleet keskenään suukovussa jo siitä, mistä kiistassa on kysymys. Teollisuusliitto katsoo, että sähköliitto haluaa harjoittaa työehtosopimustoimintaa heidän reviirillään. Sähköliiton mukaan se haluaa vain paikalliset edustukset. Teollisuusliiton mukaan edustus sovittiin kaksi vuotta sitten määräajaksi, joka on nyt kulunut umpeen.

– Haluaisimme vain pitää entisen kaltaisen oman edustuksemme työpaikoilla. Kiista koskee korkeintaan 15 suurta yritystä, Korpela sanoo.

”Halutaan halpuuttaa”

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työehtosopimus määrää jo nyt sähköliiton jäsenten työehdot. Korpela kertoo, että palkkauksessa sähkömiesten työt määritellään kaikkien vaativimmiksi.

– Ehdoissa ei ole suuria eroja, mutta on tiettyjä poikkeuksia. Palkkauksessa ero voi suurimmillaan olla 30 prosenttia.

Korpelan mielestä työpaikoilla on kuitenkin paineita arvioida sähköliittolaisten työtä uudelleen.

– Meitä haastetaan katsomalla, ettei työ itse asiassa olisikaan sähkötyötä. Halutaan halpuuttaa.

Sähköliiton vaatimukset on erikoisessa tilanteessa, koska muillakaan Teknologiateollisuuden alan liitoilla ei ole uusia työehtosopimuksia ja ne ovat työtaistelussa.

– En usko, että asiamme ratkeaa ennen kuin meitä isompiin asioihin saadaan ratkaisu. HÄSA

Lue myös: Teollisuuden lakossa SSAB:n, Konecranesin ja Rengon sahan työntekijät -Myös Versowoodin saha Riihimäellä mukana työtaistelussa

Päivän lehti

19.1.2020