Kanta-Häme

Sähkömuseo muuttaa, kunhan rahoitus ratkeaa

Vanajan voimalaitoksen läheisyydessä sijaitsevan sähkömuseo Elektran nettisivuilla kerrotaan, että museo on muuttamassa Hämeenlinnan keskustaan.

Museonjohtaja Kimmo Kyllönen kertoo, että neuvottelut muuton rahoituksesta ovat kuitenkin edelleen kesken.

– Muutto on ajankohtainen, kunhan saamme rahoituksen kuntoon. Olemme käyneet neuvotteluja alan toimijoiden kanssa sponsoroinnista. Tarvittavasta summasta uupuu vielä muutama kymmenentuhatta, Kyllönen paljastaa.

Valtionavustusta Elektra ei tällä hetkellä voi saada, sillä museolla on ainoastaan yksi vakituinen työntekijä. Museovirasto vaatii avustettavilta museoilta vähintään kahta vakituista työntekijää.

Muutto viisinkertaistaisi kävijämäärän

Sähkömuseo on käynyt kevään mittaan neuvotteluja muuttamisesta historiallisen museon tiloihin Linnanniemeen. Historiallisen museon tila toimisi näyttelytilana, kun taas Vanajan nykyiset tilat pidettäisiin varastotilana kokoelmille. Muuttoajankohtaa on suunniteltu ensi vuoden keväälle.

Tällä hetkellä Elektrassa vierailee vuosittain noin 3 000 ihmistä. Kyllönen uskoo, että muutto Linnanniemelle voisi jopa viisinkertaistaa vuotuisen kävijämäärän.

Yritykset tukevat Kyllösen mukaan museoita mieluummin esimerkiksi urheilua, sillä siellä liikkuvat suuremmat rahat.

– Kun on puhe yritysmaailmasta ja museotoiminnasta, ne kohtaavat toisensa yleensä aika huonosti. Yritysten pitäisi kuitenkin talouskasvun sijasta osata ajatella sitä, että oman historian säilyttäminen on tärkeää, jotta tiedettäisiin minne päin ollaan menossa.

Mikäli rahoitus ei järjesty toivotulla tavalla, sähkömuseo jatkaa toimintaansa nykyisissä tiloissaan. Kyllönen uskoo, että toiminta saattaa tällöin näivettyä, sillä kokoelma on kasvanut kuitenkin tasaisesti vuosien mittaan.

Muuton kohtalo varmistuu Kyllösen mukaan elokuun loppuun mennessä. (HäSa)

Päivän lehti

4.6.2020