fbpx
Kanta-Häme

Sähkön hinta repesi muita kalliimmaksi

Suomen sähkön hinta on eriytynyt heinäkuussa kokonaan Nord Poolin pohjoismaisista markkinoista. Sähkön tukkuhinta on maksanut meille jopa yli kuusi kerta enemmän kuin ruotsalaisille.

Sähkönkuluttajia edustavan etujärjestön Elfin toimitusjohtaja Pasi Kuokkanen ihmettelee Suomen hintatasoa.

– Me kaikki maksamme tästä. Meillä on selvästi tarvetta sekä uudelle sähköntuotannolle että uusille siirtoyhteyksille, Kuokkanen sanoo.

Periaatteessa Pohjoismailla on yhteiset sähkömarkkinat, joilla sähkö siirtyy vapaasti yli rajojen ja hinnat tasoittuvat. Käytännössä Suomessa sähkön hinta pomppailee jatkuvasti yli Ruotsin ja Norjan hintojen. Nyt hintaero on kasvanut valtavaksi.

Kuokkanen pitää Suomen hintoja yllättävän korkeina. Hänen mukaansa sähkön tuotannon muuttuvat kustannukset ovat tällä hetkellä vain 30-35 euroa megawattitunnilta eli 3-3,5 senttiä kilowattitunnilta. Spot-hinnat ovat kuitenkin hetkellisesti nousseet jopa yli 60 euron megawattitunnilta.

– Tällä hetkellä sähköä voi tuottaa lauhdevoimallakin hintaan 35 euroa megawattitunnilta.

Kuokkanen ei sano, ovatko hinnat liian korkeita. Hän nimittää niitä vain “yllättävän korkeiksi”.

– Asiaa pitäisi kysyä energiateollisuudelta. Ne, jotka pystyisivät vastaamaan, eivät vastaa.

Suomen ja muiden Pohjoismaiden hintaeron kasvuun löytyy joitakin luonnollisia syitä. Energiaviraston markkinoista vastaava johtaja Antti Paananen muistuttaa, että Ruotsissa ja Norjassa on käytössään paljon vesivoimaa.

– Sähkön tuonti Venäjältä Suomeen on vähentynyt, kun Venäjä otti käyttöön kapasiteettimaksun.

Paananen on ollut heinäkuun lomalla eikä ole seurannut tarkasti kuukauden spot-päivähintoja. Hän muistuttaa kuitenkin, että Ruotsin 5,4 euron päivähinta on “todella alhainen”.

Paananen ei pidä Suomenkaan 35 euron hintaa korkeana. Hän muistuttaa, että ydinvoimalla tuotetun sähkön hinnaksi on arvioitu 50 euroa megawattitunnilta.

– En uskalla ottaa kantaa, pystytäänkö lauhdevoimalla tuottamaan megawattitunti sähköä 35 eurolla.

Paananen huomauttaa, että markkinat määräävät hinnat ja hintaeroja voi olla Pohjoismaiden välillä. Energiaviraston kannalta kyse on siitä, pidätteleekö joku tuotantoa ja vedättää siten hintoja.

– Näillä perusteilla en pysty väittämään, että joku käyttäisi markkinoita väärin.

Ruotsista on koko heinäkuun tuotu erittäin paljon sähköä Suomeen. Iltapäivällä tiistaina sähköä siirrettiin pohjoisessa yli 1 400 megawatin ja Itämeren poikki yli 1 200 megawatin teholla Suomeen. Siirtokapasiteetti on käytännössä kokonaan käytössä.

Sähkön suuria kuluttajia edustava Elfi on jatkuvasti moittinut siirtokapasiteettia liian heikoksi. Suomalaisten hinnat ovat tavan takaa ponnahtaneet Ruotsia ja Norjaa reilusti korkeammiksi, kun kotimaassa on sähköntuotantoa liian vähän.

Ruotsissa ja Norjassa on paljon vesivoimaa, jolla voidaan tasata eräiden sähkölähteiden erittäin epätasaista tuotantoa. Ydinvoimaloilla on kesällä huoltoseisokkeja. Tuulivoiman tuotantoa vaihtelee jatkuvasti erittäin paljon.

Kun Suomeen ei ole juuri rakennettu uutta sähköntuotantoa, Suomi on jäänyt täysin ulkomaista riippuvaiseksi. Suomi joutuu joka vuosi ostamaan noin viidenneksen sähköstään ulkomailta. HäSa

Menot