fbpx
Kanta-Häme

Sähkönkulutus nousi talven uuteen ennätykseen

Maanantaiaamuna rikottiin sähkön kulutusennätys.

Suomen sähkönkulutus saavutti talven uuden ennätyksen maanantaiaamuna. Sähköä kulutettiin kello 8–9 keskimäärin 14 542 megawatin teholla.

Edellinen talven ennätys syntyi 22. tammikuuta, jolloin sähkönkulutuksen keskimääräinen tuntiteho oli aamulla 14 374 megawattia. Sähkönkulutus jäi vielä jonkin verran kaikkien aikojen kulutushuipusta. Talvella 2016 kulutus kohosi 15 105 megawattiin.

Kuluvan talven kulutusennätys syntyi, kun maanantaiaamuna aloitettiin työt viikonlopun vapaiden jälkeen. Pakkashuippu osui viikonloppuun, mutta teollisuuden sähkönkulutus on viikonloppuisin paljon arkipäiviä pienempi.

– Ennätys saavutettiin, koska pakkanen ei ehtinyt tarpeeksi lauhtua maanantaiaamuna, kertoo Fingridin suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen.

Sääennusteiden mukaan kulutusennätystä ei lähipäivinä enää hätyytellä. Korkeapaine muuttuu matalapaineeksi ja sää lauhtuu koko maassa.

– On mahdollista vielä helmikuun loppuun asti, että saavutetaan uusi kulutusennätys. Sitä ei voi ennustaa, Kaukonen sanoo.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin ennusteen mukaan sähkönkulutus kohoaa 15 200 megawattiin, jos arkipäivään osuus kova pakkanen. Tällainen pakkanen on tilastollisesti noin kerran kymmenessä vuodessa.

Suomeen ostettiin maanantaiaamuna noin 3 700 megawatin teholla ulkomailta sähköä. Suomi oli täysin ulkomaisen sähkön varassa, mutta Fingridin sähkönsaanti ja jakelu eivät olleet vaarassa. Lauantaiaamuna irronnut Ruotsin Fennoskan 2 -siirtoyhteys saatiin jälleen käyttöön jo iltapäivällä.

Maanantain kulutushuipun aikaan oli myös onni onnettomuudessa. Vaikka pakkanen oli edelleen kireä, lähestyvä matalapaine toi Suomeen tuulta. Tuulivoiman tuotanto, joka oli viikonloppuna olematonta, kohosi kohtuullisen korkeaksi.

Suomessa oli vuoden vaihteessa 2 041 megawattia tuulivoiman kapasiteettia. Perjantaina tuulivoiman tuotanto jäi kuitenkin vain 220 megawattiin eli se oli runsas kymmenesosa kapasiteetista.

Pakkaset ja runsas sähkön kulutus ovat pitäneet sähkön Nordpool-markkinan hinnat korkeina. Suomen päivähinnat ovat vuodenvaihteen pyhien jälkeen olleet 4,8–7,9 senttiä kilowattitunnilta.

– Viime viikolla tuntihinnat kohosivat yli 100 euron megawattitunnilta (yli 10 senttiin kilowattitunnilta), Kaukonen sanoo.

Suomi toi viime vuonna 23 prosenttia sähköstään ulkomailta. Sähköä ostetaan erityisesti Ruotsista ja Venäjältä.

Kotimaisesta tuotannosta noin kolmannes oli viime vuonna ydinvoimaa. Vesivoimasta ja biomassasta molemmista tuotettiin 19 prosenttia sähköstä. Fossiilisten polttoaineiden osuus kotimaisesta sähköstä on noin 15 prosenttia. HÄSA

Kommentti: Sähköä, ei päiväunia

Suomen sähkönkulutus kohosi huippulukemiin, vaikka eteläisessä Suomessa pakkasta oli vain vajaa 20 astetta. Ulkomailta oli ostettava sähköä 3 700 megawatin teholla. Tämä sähkö on kalliista eikä meillä ole mahdollisuutta ottaa kantaa sen tuotantotapaan. Se voi myös loppua kokonaan.

Emme tiedä, kuinka suureksi sähkön kulutus olisi kasvanut, ellei teollisuus jarruttaisi tuotantoaan. Eräillä suurilla sähkönkuluttajilla on rajahintoja. Jos sähkön hinta kohoaa niiden yli, tuotantoa jarrutetaan tai pysäytetään kannattamattomana.

Kärsimme heikosta kotimaisesta tuotannosta monin tavoin. Vaikeudet olemme luoneet itse.

Tuotantoluvut kertovat karusti, mistä sähköä voidaan saada. Kovalla pakkasella ei tuule eikä synny tuulivoimaa. Fingridin tilastojen mukaan aurinkovoiman tuotanto oli maanantaiaamuna pyöreä nolla. Luvut eivät muuksi muutu puhumme sitten verkkoon syötetystä sähköstä tai kiinteistökohtaisesta tuotannosta.

Kotimaisesta sähköstä valtaosa tuli kaukolämmön ja teollisuuden yhteistuotannosta sekä ydinvoimasta. Toimivia vaihtoehtoja ei ole esitetty kuin päiväunissa.

Menot