Kanta-Häme

Sähköpostikiristykset "arkaluontoisella materiaalilla" lisääntyneet – nettihuijaukset saavat yhä uusia muotoja

Viime vuonna kirjattiin 30 000 rikosilmoitusta petoksista.

Sähköpostiin kilahtaa ilmoitus, jonka mukaan viestin lähettäjällä on hallussaan arkaluontoista video- tai kuvamateriaalia, jota tietokoneen kamera on tallentanut aikuisviihdesivulla vierailun aikana. Viestin mukaan sen saajan tulee maksaa tietty summa lähettäjän ilmoittamalle bitcoin-tilille, jotta materiaalia ei levitettäisi.

Uhkauksen vankistamiseksi mukana saattaa olla salasana, jota viestin saaja on käyttänyt jossakin verkkopalvelussa. Ainakin osa salasanoista on todennäköisesti päätynyt vääriin käsiin vanhan tietomurron tai -vuodon yhteydessä.

– Salasanan mainitsemisella pyritään säikäyttämään ja vakuuttamaan kiristyksen uhri uhkauksen aitoudesta. Toistaiseksi poliisin tiedossa ei ole sellaisia tapauksia, joissa uhkaus olisi toteutettu ja kiristyksen kohteena olevasta henkilöstä todella olisi esitetty arkaluontoista kuvamateriaalia, sanoo rikosylikomisario Timo Piiroinen Keskusrikospoliisin Kyberrikostorjuntakeskuksesta.

Suomessa on tehty poliisille loppukesästä ja alkukesästä jo yli 200 ilmoitusta sähköpostikiristyksistä. Kyseessä on poliisin mukaan kansainvälinen ilmiö, mutta lähettäjästä tai lähettäjistä ei ole vielä tietoa.

– Tärkeää on, että viestin saaja ei maksa mitään vaan ilmoittaa huijausviestistä poliisille esimerkiksi poliisin nettisivujen kautta sähköisellä rikosilmoituksella. Saamansa sähköpostin voi sisällyttää ilmoitukseen liitteenä tai kopioida sähköpostin siihen suoraan. Ilmoituksen tulisi olla mahdollisimman tarkka, koska kaikki tiedot voivat olla hyödyksi kokonaisuuden selvittämisessä, Piiroinen sanoo. HäSa

Yhä useampaa suomalaista huijataan

Poliisi kirjasi viime vuonna Suomessa yli 30 000 petoksiin liittyvää rikosilmoitusta. Määrä on kasvanut selvästi viime vuosina.

Viranomaisia ovat työllistäneet esimerkiksi valepoliisihuijaukset ja pankin yhteydenotoiksi naamioidut huijaukset.

Parhaillaan vietetään eurooppalaista kyberturvallisuuskuukautta.

Viikon mittaisessa Euroopan poliisiviraston Europolin Cyber Scams -kampanjassa varoitetaan ajankohtaisista, verkossa leviävistä huijauksista.

Sosiaalisessa mediassa kampanja on esillä #CyberScams- ja #nettihuijaus-aihetunnisteilla.

Tutustu kampanjan teemoihin ja materiaaliin: https://www.poliisi.fi/rikokset/huijaukset/cyberscams

Päivän lehti

24.11.2020

Fingerpori

comic