Kanta-Häme

SPR kaipaa lisää näkyvyyttä – Sähköriksalla voisi kyyditä ihmisiä keskustassa

Nuoret tykkäävät projekteista, mutta pitkäaikainen sitoutuminen vapaaehtoiseksi pelottaa.
SPR:n Hämeenlinnan osaston aktiivit Esa Tarkka, Eeva Vilpas ja Pirkko-Liina Elomaa pohtivat, että vapaaehtoistyötä riittäisi nuoremmillekin. Ystävänpäivänä tarjotaan kakkukahvit kaikille, jotka poikkeavat avoimiin oviin. Kuva: Riku Hasari

Mistä lisää vapaaehtoisia, kun nykyiset ikääntyvät ja verraten suurta toimintaa pitäisi pyörittää?

SPR:n Hämeenlinnan osasto painiskelee saman ongelman kanssa kuin lukuisat muut yhdistykset.

Yhtenä ideana näkyvyyden ja tunnettavuuden lisäämiseksi sekä rahan keräämiseksi on heitetty sähköriksan hankkiminen osastolle. Sillä voitaisiin kuljettaa ihmisiä lumettomana aikana paikasta toiseen keskustan alueella.

– Sellainen maksaa arviolta 4 000 euroa. Jos yritykset lähtisivät tukemaan hanketta, riksalla voitaisiin kuljettaa esimerkiksi ikäihmisiä ajeluille, SPR:n Hämeenlinnan osaston puheenjohtaja Esa Tarkka ideoi.

Hanke on siis vasta idea-asteella. SPR:n ensiapuryhmä kumminkin päivystää erilaisissa tapahtumissa kuten esimerkiksi Elomessuilla. Niissä luulisi olevan kysyntää myös sähköriksan kyydille.

Ystävätoiminta sopii ystävänpäivään

SPR:n Hämeenlinnan osasto viettää avoimia ovia perinteisesti ystävänpäivänä eli tämän viikon torstaina.

– Tarjoamme kakkukahvit ja kerromme toiminnastamme.

Ystävänpäivä on luonteva aika tiedottaa toiminnasta, sillä SPR:n Hämeenlinnan osastolla on aktiivista ystävätoimintaa.

– Meillä on kolmen tunnin peruskoulutus uusille ystäville. Pyrimme etsimään esimerkiksi yksinäisten vanhusten ystäviksi ihmisiä, joilla olisi samantyyppiset mielenkiinnon kohteet kuin ystävää vailla olevalla, ystävävälittäjä Pirkko-Liina Elomaa kertoo.

Tällä viikolla SPR:n tiloissa onkin vanhojen ja uusien ystävien kokoontuminen, jossa voi vaihtaa kokemuksia ja vinkkejä.

– Tämähän ei ole mikään siivous- tai treffipalvelu, vaan yksinäisille tarjotaan juttu- tai vaikkapa ulkoiluseuraa.

Sata aktiivia mukana vapaaehtoistyössä

SPR:n Hämeenlinnan osasto omistaa varsin hyvällä paikalla Palokunnankadulla sijaitsevan toimitilansa.

– Saimme asunto-osakkeen testamenttilahjoituksena. Myymällä sen, tienasimme varat oman toimitilan ostoon, Tarkka kertoo.

Toimitilassa järjestetään päivittäin monenlaista toimintaa. Siellä on pari kertaa kuussa auki mm. terveyspiste, jossa alan ammattilaiset antavat neuvontaa terveysasioissa.

Eeva Vilppaan vetämä tukiryhmä puolestaan osallistuu erilaisiin varainkeräystapahtumiin kuten nälkäpäivän keräykseen.

– Huolehdimme myös Veripalvelun verenluovutustilaisuuksien kahvituksista. Siitä kertyy osastolle kohtalainen summa vuosittain.

Tarkka sanoo, että SPR:n Hämeenlinnan osastolla on noin 700 jäsentä, joista noin sata on aktiivisesti mukana vapaaehtoistoiminnassa.

Hyvin monenlaisia toimintoja pyöritetään täysin vapaaehtoisvoimin. Osaston palkkalistoilla on vain 1-2 palkallista työntekijää.

– Kun keski-ikä alkaa olla pitkälle yli 70 vuotta, toivoisi, että löydettäisiin nuorempia mukaan.

Nuoret ovat projekti-ihmisiä

Pirkko-Liina Elomaa pohtii, että nuoret ovat nykyään projekti-ihmisiä. Rajattuihin hankkeisiin heitä löytyy, mutta sitoutuminen pitemmäksi ajaksi pelottaa.

Ystävätoimintaan lähdetään usein mukaan siinä vaiheessa, kun eläköitymisen jälkeen on siihen aikaa.

– Ystävien keski-ikä taitaa olla siellä 65:n vaiheilla. Nuoria on mukana muutamia.

SPR tarjoaa edelleen arjen apua maahanmuuttajille. Toiminta on kuitenkin huomattavasti vähäisempää kuin vuosina 2015–2016, jolloin Suomeen tuli huomattavan paljon turvapaikanhakijoita.

– Silloin saimme myös ennätyspaljon uusia jäseniä. Nyttemmin etenkin paperittomat turvapaikanhakijat ovat hakeutuneet pääkaupunkiseudulle.

Tarkka muistuttaa, että maahanmuuttoviranomaiset pyysivät SPR:n apuun tuolloin, koska näin iso joukko tulijoita oli kaikille yllätys. Tilanteeseen ei ollut varauduttu. HÄSA

Ystävänpäivänä, torstaina 14.2. SPR:n Hämeenlinnan osasto tarjoaa kakkukahvit klo 17–19 toimistollaan Palokunnankatu 20 A:ssa. Luvassa on myös arpajaiset ja tietoa SPR:n toiminnasta.