Kanta-Häme

Sähkötupakka ei maistu nuorille

Kauppakeskus Linnassa iltapäivää viettäneet Sanni Leinonen, 16, Anni Nuutinen, 17, Anniina Mäntylä, 18, ja Noora Toivonen, 17, sanovat, että sähköisten savukkeiden poltto on hämeenlinnalaisten nuorten keskuudessa harvinaista. Heistä kukaan ei polta sähkötupakkaa.

– On minulla muutama kaveri, jotka polttavat sähkötupakkaa. He yrittävät sen avulla lopettaa polttamisen kokonaan, mutta harva on onnistunut, Nuutinen sanoo.

Nelikko on joskus ajatellut itsekin hankkia sähköisiä savukkeita, mutta niiden ostaminen on aina jäänyt.

– Normaali tupakka on parempaa, he sanovat yhdestä suusta.

Nuutisen mukaan sähkösavukkeiden hankinta on hankalampaa kuin tavallisten savukkeiden osto.

Ei vielä tutkimustietoa

Lain mukaan sähkötupakkaa saa myydä alaikäisille, sillä Suomessa kaupoissa myytävissä sähkösavukkeissa ja niiden täytteissä ei ole nikotiinia. Moni hämeenlinnalainen kauppa on kuitenkin itse päättänyt, ettei myy sähkötupakoita alaikäisille. Osa marketeista ei myy sähkötupakoita ollenkaan.

Vaikka lain mukaan sähkötupakkaa saavat polttaa myös alaikäiset, hyvin harva nuori kokeilee sähköisiä savukkeita. Tampereen yliopiston tekemässä nuorten terveystapakyselyssä 12–18-vuotiaista nuorista 67 prosenttia ei ole koskaan edes kokeillut sähköisiä savukkeita.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun nuorilta kysyttiin sähkötupakanpoltosta Suomessa, joten vertailevaa tutkimusta aikaisempiin vuosiin ei ole voinut tehdä, Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen tutkija Otto Ruokolainen sanoo.

Kyselyssä ei kuitenkaan selvitetty sitä, kuinka moni nuori polttaa sähkötupakkaa säännöllisesti.

Nuorten tupakanpoltto on viime vuosina vähentynyt. Ruokolainen onkin hieman huolissaan, että sähkötupakka saattaa lisätä nuorten myönteisiä asenteita tupakkaa kohtaan.

Hän kritisoi myös sitä, ettei pitkäaikaisia tutkimuksia sähkötupakanpoltosta ja sen vaikutuksista ole.

– Parempi on, että ei polta kumpaakaan, Ruokolainen sanoo.

Kouluissa rinnastetaan savukkeisiin

Hämeenlinnalaisissa kouluissa on tiukka linja sähkötupakan polttamisen suhteen. Sähköiset savukkeet rinnastetaan kouluissa muihin tupakkatuotteisiin, joten niiden polttaminen koulun alueella on kiellettyä.

– Mielestäni se on tupakkatuote, vaikka lain mukaan se ei näin ole, mutta olen sen rehtorina näin määritellyt. Jos oppilas jää kiinni sähkötupakanpoltosta otamme yhteyttä huoltajaan, Kaurialan yläkoulun rehtori Pekka Saros sanoo.

Samoilla linjoilla ovat myös Ahveniston yläkoulun rehtori Kati Hirvonen ja Hämeenlinnan yhteiskoulun rehtori Arto Nykänen. Hämeenlinnan yhteiskoulussa sähkötupakanpoltosta seuraa myös kasvatuskeskustelu ja Ahveniston yläkoulussa jälki-istuntoa.

Ongelmaksi sähkötupakat eivät ole hämeenlinnalaisissa kouluissa nousseet. Vain muutama oppilas jää vuosittain kiinni sähkötupakanpoltosta. Rehtorit arvelevat, että yksi syy on se, että asiaan on puututtu heti. He kehuvat myös fiksuja oppilaita.

– Yksi syy on varmaan myös se, ettei se ole noussut sellaiseen asemaan, että se olisi hittijuttu näille nuorille, Saros pohtii. (HäSa)