Kanta-Häme Hämeenlinna

Säilyykö Hämeensaari ulkoilijoiden keitaana, vai onko se katoava kangastus? – Kaupunkilaiset kertovat mielipiteensä puuhapaikasta

Hämeenlinnan kaupunki on parantanut Hämeensaaren viihtyvyyttä jo useita vuosia. Kaupungin arkkitehdin mukaan ulkoilumahdollisuudet pyritään säilyttämään erillään alueelle suunnitelluista rakennuksista.
Roni Nokelaisen (vas.) ja Aku Kuusisen mielestä on hyvä asia, että Hämeensaareen saatiin vihdoin kunnon korit ja kenttä koripallon pelaamiseen. Kuvat: Sara Aaltio

Kuumana kesäpäivänä Hämeensaaren rannan alue on täynnä auringosta nauttivia ihmisiä. Suurin osa heistä viettää aikaansa viilentävän veden läheisyydessä, mutta myös muiden alueen aktiviteettien pariin on eksynyt muutama kaupunkilainen.

Vielä muutama vuosi sitten alue oli lähinnä hiekkaa ja nurmikkoa yhdellä kaupungin parhaista paikoista.

Hannu Pulkkinen nautti auringosta, mutta harmitteli yllättäen kiinni ollutta parkkipaikkaa uimahallin edessä. Kuva: Sara Aaltio
Hannu Pulkkinen nautti auringosta, mutta harmitteli yllättäen kiinni ollutta parkkipaikkaa uimahallin edessä.

Kaupunkilaisten kommentit kertovat, kuinka alue on muodostunut paljon viihtyisämmäksi elävöittämisen myötä.

Nykyisin Hämeensaaresta löytyy tekemistä joka lähtöön. Uimaranta, lasten leikkipaikka merirosvolaivoineen, kesäkahvila, kaksi koripallokenttää, vesilautailua, lainattava kaupunkivene, rullalautailupuisto sekä kuntoilu- ja crossfit-laitteita. Ainoa mikä alueelta oikeastaan enää puuttuu, on Moskovan suuri sirkus.

Tiina Kaivoluoto-Pulkkinen (vas.) ja Lenni Vesterinen vilvoittelevat vedessä auringon porottaessa kuumana. Kuva: Sara Aaltio
Tiina Kaivoluoto-Pulkkinen (vas.) ja Lenni Vesterinen vilvoittelevat vedessä auringon porottaessa kuumana.

Kaikki samassa paikassa

Mahdollisten aktiviteettien lista on lähes loputon, mutta koripallokentällä pelaava Roni Nokelainen löytää kuitenkin vielä yhden lajin, jota hän kaipaa Hämeensaaren alueelle.

– Rullakiekkokentän tänne vielä tarvitsisi, sellaisen olen aina halunnut. Harrastan jääkiekkoa ja sitä olisi kiva päästä treenaamaan myös kesäisin ulkona.

Muuten Nokelainen on erittäin tyytyväinen alueen kehitykseen. Hänestä on kätevää, kun niin moni ulkoilumahdollisuus löytyy samasta paikasta, eikä kaikkialle tarvitse matkata erikseen.

Liika on kuitenkin liikaa. Tätä mieltä on lastensa kanssa merirosvolaivalle leikkimään tullut Sonja Riihimäki, joka ei kaipaa alueelle enää lisää ulkoilumahdollisuuksia.

Hämeensaren leikkipaikan uusi merirosvolaiva tuntui olevan Reijo Riihimäen mieleen. Kuva: Sara Aaltio
Hämeensaren leikkipaikan uusi merirosvolaiva tuntui olevan Reijo Riihimäen mieleen.

Hämeenlinnan kaupungin viheraluesuunnittelija Susanna Lappalainen kertoo, että tällä hetkellä suunnitelmissa ei ole rakentaa lisää toiminnallisuutta alueelle.

Kahvila ottanut aikansa

Uimarannalla istuva Markku Kaunisto on kolmatta kertaa tänä kesänä nauttimassa auringosta kuumalla hiekalla.

Kaunistosta alue on nyt siisti ja hienon näköinen, eikä sieltä oikeastaan puutu mitään. Juhannuksen jälkeisenä tiistaina Hämeensaareen kauan odotettu kahvila ei kuitenkaan ollut vielä auennut, ja siitä Kaunisto oli harmissaan.

 


Koripallokenttien yhteydessä sijaitsevan kahvilan aukiolo tulee riippumaan siitä, miten ihmisiä alueella riittää.


 

– Kahvilaa ei näy vieläkään, mikä minua ihmetyttää. Samaan aikaan terassi saadaan parissa päivässä torille, mutta kahvilaa odotellaan vieläkin.

Keskiviikkona auenneen kahvilan yrittäjä Awe Vilpas kertoo, että he ryhtyivät valmistelemaan avaamista heti, kun kaupunki oli saanut käytännön asiat kuntoon.

Koripallokenttien yhteydessä sijaitsevan kahvilan aukiolo tulee riippumaan siitä, miten ihmisiä alueella riittää.

Bmx-pyöräilyä skeittipuistossa

Hämeensaaren vanhimpia toiminnallisia alueita on Mini DIY-skeittipuisto. Puisto sijaitsee hieman kauempana Hämeensaaren uimarannasta, mutta tuo oman lisänsä alueen monilukuisiin aktiviteetteihin.

Skeittipuistossa potkulautojensa kanssa temppuilee kymmenkunta lasta. Lisäksi paikalta löytyy virolainen bmx-pyöräilijä Albert Solomin.

Vaikka temput onnistuivat hyvin, toivoi Albert Solomin vielä isompia ramppeja Hämeensaaren skeittipuistoon. Kuva: Sara Aaltio
Vaikka temput onnistuivat hyvin, toivoi Albert Solomin vielä isompia ramppeja Hämeensaaren skeittipuistoon.

Hän on ensimmäistä kertaa käymässä Hämeenlinnassa, tapaamassa kaupungissa töissä olevaa isäänsä.

Solomin harmittelee, että skeittipuisto on suunnattu enemmän rullalautailijoille kuin bmx-pyöräilijöille.

Hänen mielestään puisto on kuitenkin mukava ja hän pitää sen luovasta ulkonäöstä.

Uhkaako suunniteltu halli ulkoilutoimintaa?

Hämeensaaren ulkoilutoimintaa varjostaa epätietoisuus siitä, vaikuttaako suunnitteilla oleva monitoimihalli alueen kaavaan.

– Uimahallin ympäristöön tehdyt toiminnallisuusmahdollisuudet pyritään säilyttämään asukkaiden virkistyskäytössä. Rakentaminen tapahtuu sitten rakentamiselle suunniteluilla alueilla, kertoo Hämeenlinnan kaupungin arkkitehti Tommi Terästö. HäSa

Päivän lehti

9.7.2020