Kanta-Häme

Saint-Gobain puolitti Forssan tehtaan päästöt – Biokaasun raaka-aine HK:lta ja biokaasu Envorilta

Biokaasu otettiin energialähteeksi Forssan lasivillatehtaalla jo vuonna 2010.
Biokaasuputkea rakennettiin Isoverin tehtaalle keväällä 2010. Arkistokuva. Kuva: Seppo Pessinen
Biokaasuputkea rakennettiin Isoverin tehtaalle keväällä 2010. Arkistokuva. Kuva: Seppo Pessinen

Saint-Gobain Finland Oy:n Forssan lasivillatehtaan hiilidioksidipäästöt ovat puolittuneet vuosina 2010–2018.

Vuonna 2010 Saint-Gobain -konserniin kuuluva Isover korvasi fossiilisen polttoaineen uusiutuvalla energianlähteellä eli biokaasulla ensimmäisenä lasivillatehtaana maailmassa.

Kaasu tulee tehtaalle putkea pitkin suoraan Forssan alueella sijaitsevasta Envor Group Oy:n biokaasulaitoksesta.

Saint-Gobainin ja Envorin kanssa yhteistyötä tekee myös HKScan Oyj, jonka Forssan lihajalostamon jätteistä biokaasu valmistetaan.

 

Yritysten yhteistyö on nostettu malliesimerkiksi toimivasta teollisesta symbioosista SYMBI-hankkeessa, joka kuuluu Euroopan aluekehitysrahastosta rahoitettavaan Interreg Europe -ohjelmaan. Hanke edistää teollisia symbiooseja sekä kiertotaloutta aluekehittämisen ja kokemusten vaihdon avulla.

– Uusiutuvaa energiaa ja jätevirtoja tehokkaasti hyödyntävään kiertotalouteen kytkeytyminen on yritykselle tulevaisuudessa merkittävä kilpailuetu, toteaa Saint-Gobain Finlandin toimitusjohtaja Olli Nikula tiedotteessa.

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa alueiden kykyä kestävän talouden rakentamisessa sekä ympäristöön liittyvien haasteiden ja ilmastonmuutoksen hallinnassa. Suomessa partnereina toimivat Hämeen liitto ja Hämeen ammattikorkeakoulu. HÄSA.

Päivän lehti

4.8.2020