Kanta-Häme Riihimäki

Saippuakokeilusta kansainvälisille markkinoille ja meikkisarjaksi – Riihimäelle muuttanut Flow kasvaa luonnonkosmetiikan suosion mukana

Luonnonkosmetiikkaa löytyy yhä useamman meikkipussista ja kylpyhuoneen kaapista. Suosion taustalla on ympäristöystävällisyyden ja luomun trendikkyys.
Jauhemainen mineraalipuuteri valmistuu tehosekoittimessa Flow Kosmetiikan uudella tehtaalla Riihimäellä. Lokakuussa lanseerattava Korento-meikkisarja on Pro luonnonkosmetiikka- yhdistyksen tietojen mukaan ensimmäinen suomalainen luonnonkosmetiikan meikkisarja. Suvi Kunnari (vas.) antaa meikeistä kunnian äidilleen Riitta Jänkälälle, joka on kehittänyt kolmen vuoden aikana uudenlaisia luonnonmukaisia meikkituotteita.

Sahanpurun tuoksun lomassa leijailee aavistus hunajaa, sitruunaa ja yrttejä. Yhdessä huoneessa isot metallipadat höyryävät kuin suurkeittiössä. Lattia on liukas.

Riihimäen Kylänraitilla, autotarvike- ja maalausliikkeiden keskellä, valmistuu luonnonkosmetiikkaa. Padassa hämmennettävä seos näyttää vanukkaalta, mutta siitä tulee loppujen lopuksi saippuaa.

Flow Kosmetiikka muutti tehtaansa Riihimäelle Hyvinkäältä syyskuun alussa, ja remontti on melkein valmis. Vanhat tilat kävivät ahtaiksi, koska vuosituhannen alussa perustettu yritys kasvaa nyt kovaa vauhtia.

Viime keväänä päättyneellä tilikaudella kasvua oli 40 prosenttia, ja tulos hyppäsi vajaasta 500 000 eurosta 700 000 euroon.

Kuluvalla tilikaudella odotetaan samanlaista nousua, kertoo toimitusjohtaja Riitta Jänkälä.

– Pari vuotta takaperin kysyntä lähti vauhdikkaammin liikkeelle. Luonnonkosmetiikasta tuli valtavirtaa, eikä se ole enää pienen piirin juttu. Myynti nousee koko ajan.

Villinä Lapissa kasvaneen kanervan kukat päätyvät Flow Kosmetiikan tehtaalla esimerkiksi hiushuuhteluun ja parranajosaippuaan.

 

Luonnonkosmetiikan suosio kasvaa kohisten. Luontaistuotekauppojen ja käsityötapahtumien lisäksi sitä löytyy myös markettien ja kosmetiikkaliikkeiden hyllyiltä.

Esimerkiksi S-ryhmän Sokos- ja Emotion-liikkeissä luonnonkosmetiikan myynti on tuplaantunut viimeisen kolmen vuoden aikana. Ketjun mukaan suosion kasvulle ei näy loppua, kun uusia merkkejä tulee jatkuvasti markkinoille ja luonnonkosmetiikkaa löytyy kaikista jo hintaluokista.

Pro luonnonkosmetiikka ry:n viestintäkoordinaattori Aura Lamminparras kertoo, että kiinnostus luonnonkosmetiikkaa kohtaan on kasvanut pikkuhiljaa läpi 2000-luvun ja alkanut nousemaan kunnolla 2010-luvulla. Tuotevalikoima on kasvanut valtavasti, ja luonnonkosmetiikka on esillä nyt myös kauneuslehdissä ja -blogeissa.

Kun Pro luonnonkosmetiikka -yhdistys perustettiin vuonna 2006, jäseninä oli ainoastaan kuusi maahantuotua luonnonkosmetiikkasarjaa. Nyt tuontisarjoja on jo 53, ja yhdistyksessä on mukana myös 12 Suomessa valmistettua sarjaa.

Flow Kosmetiikan markkinoinnista vastaa Jänkälän tytär Suvi Kunnari. Hän uskoo, että luonnonkosmetiikan suosio liittyy hyvinvointibuumiin ja luonnonmukaisten ruokien suosioon.

– Kuluttajien tietoisuus kasvaa kokoa ajan. Nyt halutaan tietää, mitä tuote sisältää tarkalleen. Moni asiakas on ensin alkanut syödä luomuruokaa ja sitä kautta alkanut miettiä, mitä ihonhoitotuotteessa on. Jos ruokaan ei halua mitään lisä- tai synteettisiä aineita, miksi niitä laittaisi iholle?

Moni on myös herännyt siihen, kuinka kosmetiikan kemikaalit kuormittavat ihon lisäksi ympäristöä.

– Ympäristöystävällisyyttä ajatellaan koko ajan enemmän, ettei kosmetiikka sisällä esimerkiksi muoveja tai muita vesistöjä haittaavia aineita, Kunnari sanoo.

Luonnonkosmetiikassa on ainoastaan luonnollisia ainesosia. Flow Kosmetiikan tehtaan hyllyillä on purkkeja, joissa on inkivääriä, sitruunaa ja vaniljaa.

Isossa pahvisäkissä lukee ”ruokaperunaa”. Sisällä on kuitenkin katajaa ja kanervaa Kemijärveltä. Ne pääsevät saippuaan ja hiushuuhteluihin. Jäiset puolukat jauhetaan kasvonaamioon.

Pääosa Flow Kosmetiikan raaka-aineista tulee Euroopasta. Sheavoi tulee Afrikasta ja kookosrasva Aasiasta eurooppalaisten tukkujen kautta.

Suomesta saadaan yhä enemmän ainesosia, kuten villiyrttejä Kemijärveltä sekä piparminttua, kehäkukkaa ja nokkosta Hyvinkään Kytäjältä.

– Tavoite on, että saamme mahdollisimman paljon vaikuttavia aineita Suomen luonnosta. Kaikki on luomua tai villinä luonnossa kasvanutta, Riitta Jänkälä kertoo.

Riihimäen tehtaalla saman katon alla valmistetaan ja kehitetään tuotteita, pakataan ne ja lähetetään eteenpäin.

Luonnonsaippuaan tulee esimerkiksi erilaisia savia ja suolaa. Edellisenä päivänä tehty saippua leikataan vielä lämpimänä, ja kuivumiseen menee pari viikkoa.

 

Flow Kosmetiikan tarina alkoi, kun Riitta Jänkälä oli kolmannen lapsensa kanssa äitiyslomalla. Kampaaja oli turhautunut päivittäiseen kemikaaliyliannostukseen.

Jänkälä kokeili laventelisaippuan tekemistä kotona itselleen ja lahjaksi. Pian hän alkoi kehitellä hiusten- ja ihonhoitotuotteita raaka-aineista, joita pystyi vaikka syömään. Flow’n tuotteissa näkyy myös Jänkälän kokemus aromaterapiasta, joka johdatti hänet kotimetsien aarteiden luo. Toimitusjohtaja vastaa edelleen tuotekehityksestä.

Nyt Flow Kosmetiikalla on yhdeksän työntekijää, ja tuotteita ostetaan jo Saksassa, Sveitsissä, Italiassa ja itävallassa. Aasian markkinat ovat aukeamassa hongkongilaisen maahantuojan avulla.

Lokakuussa Flow lanseeraa uuden Korento-meikkisarjan, joka on jatkoa jo vuosia valmistetuille mineraalipuutereille ja -poskipunille.

14 vuoden aikana paljon on muuttunut. Luonnonkosmetiikan suomalaisia tekijöitä tulee koko ajan lisää.

Vielä hetki sitten ihmisille piti selitellä, miksi kosmetiikka on luomua. Ei enää.

– Nyt ne ihmiset, jotka eivät olleet olleenkaan kiinnostuneita luonnonmukaisuudesta, ovat innostuneet siitä, Suvi Kunnari sanoo.

Riitta Jänkälän mielestä luonnonmukaisuudesta on tullut trendi, jota seurataan, vaikka luonnonmukaisuus ei muuten niin kiinnostaisikaan.

– Ensin luonnonkosmetiikka oli pienen luomuhihhuleiden ryhmän juttu. Nyt tavalliset ihmiset ovat myös innostuneet.

Kunnari muistuttaa, että ilman ”luomuhihhuleita” Flow Kosmetiikka ei olisi nyt tässä, Riihimäellä aiempaa isommassa tehtaassa.

– Me ollaan itsekin luomuhihhuleita. HäSa

Riihimäeltä Kylänraitti 7:stä löytyy Flow Kosmetiikan tehtaan kanssa samoista tiloista tehtaanmyymälä, joka aukesi tällä viikolla. Suurimpia jälleenmyyjiä ovat Ruohonjuuri-, Life- ja Tokmanni-ketjut.

 

Ympäristö edellä

Luonnonkosmetiikan raaka-aineina suositaan luonnollista alkuperää olevia aineosia.

Tuotteissa ei ole synteettisiä kemikaaleja, kuten säilöntäaineita, hajusteita tai väriaineita.

Kasviperäisissä raaka-aineissa suositaan sertifioitua luomulaatua.

Uhanalaisia kasveja ei käytetä ja geenimuunneltujen raaka-aineiden käyttö on kielletty.

Mineraalipitoisten raaka-aineiden hankkiminen ei saa tuhota maisemaa tai saastuttaa ympäristöä.

Eläinperäisiä raaka-aineita ei saa käyttää, jos raaka-aineiden hankkiminen aiheuttaa eläimelle haittaa.

Eläinkokeet ovat kiellettyjä.

Valmiin tuotteen tulee olla mahdollisimman täydellisesti ja nopeasti biohajoava. Pakkausmateriaalin tulee olla mahdollisimman ekologista.

Sertifiointi

Luonnonkosmetiikalle on olemassa monia sertifiointeja, jotka nostavat esiin ne valmistajat, joiden tuotanto ja tuotteet kuormittavat kuluttajaa ja ympäristöä vähiten.

Missään ei kuitenkaan säädellä, mitä tuotteita saa sanoa luonnollisiksi. Luonnonkosmetiikkana voidaan siis mainostaa ja myydä tuotteita, jotka eivät täytä luonnonkosmetiikan kriteereitä.

Luonnollisten ainesosien määrä voi vaihdella myös sertifioiduissa tuotteissa.

Esimerkiksi Pro luonnonkosmetiikka ry:n jäsenet edustavat joko virallisesti sertifioituja tuotesarjoja, tai suomalaisia luonnonkosmetiikkasarjoja, joiden valmistusaineluettelon on tarkastanut ja hyväksynyt riippumaton asiantuntija.

Lähde: Pro kosmetiikka ry

Päivän lehti

19.1.2020