Kanta-Häme

Sairaala- ja kouluruokahuolto saman katon alle?

Hämeenlinnassa suunnitellaan kaupungin ja sairaanhoitopiirin ateriapalvelujen yhdistämistä samaan yhtiöön. Käytännössä sairaanhoitopiiri tulisi osakkaaksi Linnan Aterioihin. Toiminta alkaisi ensi vuoden alusta.

Uudistus koskee muitakin kaupungin ja sairaanhoitopiirin tukipalveluja. Samalla on tarkoitus yhdistää myös kaupungin ja sairaanhoitopiirin varastointi- ja logistiikkapalvelut.

Tällä hetkellä kaupungin varastoinnista ja logistiikasta vastaa kaupungilla KuntaPro Oy. Näiden toimintojen osalta yhdistymisen mallia ei ole kuitenkaan vielä valmisteltu loppuun saakka.

Yhdistymisillä tavoitellaan merkittäviä taloudellisia hyötyjä.

– Ateriapalveluissa puhutaan yli 20 henkilötyövuoden säästöistä. Varasto- ja logistiikkapalveluissakin on kyse useammasta miljoonasta, kun kaksi varastoa keskitetään yhteen, kertoo apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

Hän esittelee asian ensi maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle. Se puolestaan tekee esityksen sairaanhoitopiirille.

Ei irtisanomisia

Isosuon mukaan henkilöstösäästöt eivät kuitenkaan tarkoita irtisanomisia.

– Lähtökohta on, ettei niistä tarvitse edes puhua. Toki henkilöstösiirtoja ja työnkuvamuutoksia tulee, mutta säästöt tulevat siitä, että voimme luopua vuokratyövoimasta, Isosuo sanoo.

Asiaa on valmisteltu sairaanhoitopiirin ja kaupungin yhteisessä työryhmässä. Selvityksen alla ovat myös siivouksen ja kiinteistöjen kunnossapidon yhteistyö, mutta niistä päätetään vasta vähän myöhemmin.

Isosuo esittää kaupunginhallitukselle, että myös näitä yhdistämisselvityksiä kiirehdittäisiin. Tavoitteena on, että asia olisi selvitetty 21. elokuuta mennessä, jolloin työryhmä seuraavan kerran kokoontuu.

Naapurit mukaan

Sairaanhoitopiirin lisäksi uuteen yhtiöön ollaan valmiita ottamaan mukaan myös naapurikuntia ja Riihimäen seutu.

Isosuo esittääkin, että Hattulan kunta ja Janakkalan kunta kutsutaan mukaan tukipalveluyhteistyöneuvotteluihin.

– Epävirallisissa keskusteluissa sieltä on näytetty vaaleanvihreää valoa. Mehän tiedetään, että Hämeenlinnan seudun keittiökapasiteetti riittäisi koko Etelä-Suomen tarpeisiin, Isosuo toteaa.

Yhdistymistä helpottaa kaupunginvaltuuston toukokuinen päätös fuusioida kaupungin yhtiöt Linnan Ateria Oy, Linnan Ateriapalvelut Oy ja Tekme Oy. In-house-asemassa oleva osakeyhtiö aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa.

Uudistus tarkoittaisi yhteistoimintaneuvottelujen aloittamista yhtiöissä ja sairaanhoitopiirissä. Kaikkien organisaatioiden henkilöstöä on tiedotettu suunnitelmista toukokuun puolessavälissä. (HäSa)