fbpx
Kanta-Häme

Sairaala nousee Harvialantielle - Yhtymävaltuusto päätti alustavasti paikasta

Lyhyestä virsi kaunis, voisi todeta Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin valtuusto, joka ei käyttänyt yhtään puheenvuoroa uuden keskussairaalan rakentamisesta.

Yksimielisesti ja vähin äänin pöytään nuijittiin päätös, että hankesuunnitelmaa ryhdytään laatimaan vaihtoehto 3:n pohjalta.

Toteutuessaan se merkitsee uuden sairaalan rakentamista Harvialantien ja Viipurintien kulmaukseen Hämeenlinnan keskustaan.

Toteuttamispäätös tämä ei vielä ollut. Tällä päätöksellä vasta käynnistetään hankesuunnittelu nyt valitulle paikalle. Asiaan palataan vuoden kuluttua, kun hankesuunnitelma on valmis.

Ongelmana nyt valitussa vaihtoehdossa on se, että alue on osin Senaatti-kiinteistöjen, osin Liikenneviraston omistuksessa.

Valtuusto edellyttääkin, että sairaanhoitopiiri kaikkein ensimmäisenä selvittää yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin kanssa tontin hankkimista tai vuokraamista koskevat kysymykset, samoin alueen rakennuskäyttöön saattamisen.

– Kustannusarvioon on sisällytetty mahdollisen maanpuhdistuksen kustannuksia. Myös alueen kaavoitus pitää aloittaa, jos se saadaan hankituksi, sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) taustoittaa.

Vaikkei varsinaisessa valtuuston kokouksessa aiheesta puhuttu, sitä edeltäneessä infotilaisuudessa ja ryhmäkokouksissa asiasta käytiin vilkasta keskustelua. Nämä tilaisuudet eivät ole medialle tai yleisölle avoimia.

Nyt valitun vaihtoehdon rinnalle useat valtuutetut olisivat halunneet nostaa uuden sairaalan rakentamisen nykyisen sairaalan tuntumaan Ahvenistolle. Kukaan ei kuitenkaan esittänyt tätä kokouksessa.

Pikaisen kokouksen jälkeen useat valtuutetut totesivat, että asiaan on vielä mahdollista palata, jos nyt ykköseksi nostettu vaihtoehto osoittautuu hankalaksi.

Sen rakennuskustannuksiksi on arvioitu noin 250 miljoonaa euroa. Lisäksi tulevat laite- ja ict-hankinnat, jotka tulisivat kaikkiin muihinkin vaihtoehtoihin rakentamisen päälle.

Kukaan ei liputtanut sen puolesta, että nykyinen sairaala vain peruskorjattaisiin. Tätä vaihtoehtoa mielipideosastojen kirjoittajat ovat viime päivinä kannattaneet lämpimästi.

Sairaalahankkeen omilla verkkosivuilla projektipäällikkö Eeva Rikkilä-Kettunen vastaa mielipidekirjoittajia askarruttaneisiin kysymyksiin.

Huolta ovat herättäneet esimerkiksi liikennejärjestelyt, rautatien läheisyys ja ylipäätään sijainnin järkevyys.

– Kun suunnitellaan kokonaan uusi sairaala uuteen sijaintipaikkaan, voidaan miettiä erilaiset logistiset ratkaisut, mm. yksiköiden sijainti toisiinsa nähden, potilaiden kulku, henkilökunnan kulkureitit ja tavaroiden, ruoan ja jätteiden kuljettaminen puhtaalta pöydältä. Tämä säästää henkilöstön työtä ja helpottaa potilaiden liikkumista.

Hoitojaksot ovat lyhentyneet merkittävästi aiempaan verrattuna. Vastaavasti erilaiset avovastaanotot ja lyhytkestoiset toimenpiteet ovat lisääntyneet.

– Tarvitaan erilaisia tiloja kuin perinteisissä sairaalarakennuksissa. Sijainti keskustassa mahdollistaa myös perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon toiminnan integroinnin sote-uudistuksen hengessä.

On myös ihmetelty, miksi ei korjata nykyistä sairaalaa.

– Vanhan sairaalakiinteistön korjaaminen on erittäin haastavaa ja yleensä yllätyksiä täynnä – mikä helposti nostaa kustannukset pilviin. HÄSA

Lisätietoawww.kantasairaala.fi

 

Menot