Kanta-Häme

Sairaalalle on tulossa syksyn aikana kuntotarkastus

Kanta-Hämeen keskussairaalan rakennuksia odottaa pian suuri tarkastus, jos ensi viikolla hallituksen kokouksessa hyväksytään ehdotus kuntotarkastuksesta.

Ajatuksena on toteuttaa työterveyslaitoksen ja sisäilmaongelmiin perehtyneen Siraten kanssa koko sairaalan rakennukset kattava kuntotarkastus. Hämeenlinnan rakennusten lisäksi myös Riihimäen rakennukset tarkastettaisiin.

– Tarkastukset on tarkoitus aloittaa jo syyskuun puolella, kertoo tekninen johtaja Hannu Jokipii.

Ensi vuoden puolella selviää, miten laajoja korjaustarpeita sairaalassa on.

– Tulokset antavat meille suuntaviivoja tulevaisuutta varten, ja saamme hyvän pohjan suunnitella tulevaa toimintaa, Jokipii sanoo.

Tavoitteena on saada valtion työsuojelurahaston kehittämisavustusta hankkeelle. Sen saamisesta riippuu, mitä tarkastus tulee lopulta maksamaa. Jokipii arvioi budjetin olevan 50 000-100 000 euroa.

Yleiskunnon lisäksi tarkastuksessa tutkitaan myös esimerkiksi rakennusten energiataloutta.

Lastenpsykiatria muuttaakin A-siipeen

Johtajaylilääkäri Markku Järvisen mukaan Suomen sairaaloiden korjaus- ja uudisrakentamistarpeet ovat hyvin suuria.

– Sairaalat alkavat olla samassa kunnossa kuin koulut ja päiväkodit, hän pohtii.

Esimerkki huonoon kuntoon menneistä tiloista on lastenpsykiatrian osasto, jonka piti muuttaa syksyllä parakkityyppiseen rakennukseen väistötiloihin.

Näin ei kuitenkaan ole, vaan toiminta jatkuu vielä syksyn ajan huonokuntoisessa Ylätalossa. Kesän aikana päätettiin, että Ahveniston sairaalan A-siipeen remontoidaan osastolle uudet tilat.

– Näin saadaan nopealla aikataululla tilat, jotka ovat paremmat kuin parakkiratkaisussa, sanoo johtajaylilääkäri Markku Järvinen.

Projekti käynnistetään mahdollisimman pian. Tarkoituksena on saada tilat käyttöön ensi vuoden alussa.

Uusissa tiloissa tutut palvelut

Purkuluvan jo saaneesta Ylätalosta on aiheutunut sen käyttäjille allergiatyyppistä sisäilmanoireilua. Pahimpia reaktioita saaneiden työntekijöiden työpisteet on siirretty muualle.

– Palaute uudesta ratkaisusta on henkilökunnalta ollut hyvin huojentunutta. Nyt on tiedossa aikataulu siitä, milloin päästään uusiin tiloihin, kertoo Järvinen.

Ylätalolla on tällä hetkellä 6 vuodeosastopaikkaa. Uusissa tiloissa paikkamäärä pysyy samana. Vuodepaikkojen lisäksi uusiin tiloihin tulee esimerkiksi avohoitotiloja ja terapiatiloja.

– Tilat ovat hieman pienemmät kuin nykyiset, mutta niihin tulee suunnilleen samat asiat, sanoo Järvinen.

Uusi ratkaisu tulee halvemmaksi kuin siirtotalo. Tilat A-siivessä kaipaavat vain pintaremonttia. Nykyisellään tilat ovat olleet tyhjillään tai toimineet eri remonttien ajan väistötiloina.

Järvisen mukaan Ahvenistonkin tilat joutuvat kuitenkin jossain kohtaa isomman remontin alle.

– Tämä on silti nyt käytettävissä olevista ratkaisuista paras sekä aikataulun että kustannusten kannalta. (HäSa)

Päivän lehti

31.5.2020