Kanta-Häme

Sairaalan henkilökunta ihastui yhteiskäyttöpyöriin - syksyllä aloitettua kokeilua jatketaan ainakin tammikuulle

Kanta-Hämeen keskussairaala jatkaa ja laajentaa lokakuussa aloitettua yhteiskäyttöpyöräkokeilua.
Keskussairaalan pyöräasemalla oli keskiviikkona päivällä kaksi pyörää. Keskustan pyöräasemat poistetaan käytöstä perjantaina, mutta keskussairaala on sopinut jo yhteiskäyttöpyörien määrän lisäämisestä.

Lokakuun puoliväli ei varmasti kenenkään mielestä ollut paras mahdollinen aika yhteiskäyttöpolkupyörien vuokrauskokeilulle Hämeenlinnassa.

Sitä suurempi oli yllätys, kun pyörät löysivätkin käyttäjänsä loka- ja marraskuun aikana.

Kokeilun piti päättyä nyt joulukuun alussa, mutta yhtenä osapuolena mukana kokeilussa ollut Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on jo sopinut kokeilun jatkamisesta ja laajentamisesta oman henkilökuntansa käyttöön.

– Oli päällä sellainen uhka, että pyörät ja telineet haettaisiin pois sairaalalta itsenäisyyspäivän jälkeen. Nyt jatkosta on sovittu ainakin 15. tammikuuta asti, sairaanhoitopiirin henkilöstöjohtaja Petri Alaluusua kertoo.

– Meille tulee lisää pyöriä, ne varustellaan talvea varten nastarenkain ja henkilökunnan maksutonta vuokra-aikaa pidennetään 24 tuntiin.

Yhteiskäyttöpyörien asemat pystytettiin kokeilun ajaksi sairaalan lisäksi Hämeenlinnan linja-auto- ja rautatieasemille. Keskustan pyöräasemat poistuvat käytöstä tänään perjantaina.

Pyöräasemista vastaavan Valpastin Oy:n toimitusjohtajan Mari Päätalon mukaan 12. lokakuuta alkaneen kokeilun aikana yhteiskäyttöpyöriä vuokrattiin 96 kertaa.

Käyttäjinä on ollut enimmäkseen keskussairaalan työntekijöitä.

– Tyypillisimmillään pyörä on otettu käyttöön rautatieasemalta 12 tunniksi ja palautettu jälleen rautatieasemalle, Mari Päätalo kertoo.

– Henkilökunnalta on tullut muutama palaute, että pyöräasemia pitäisi olla enemmän eri puolilla kaupunkia ja että pyöriä pitäisi järjestelmässä olla enemmän.

Kahden kuukauden kokeilun aikana pyörien myös havaittiin kasaantuvan rautatieaseman pyöräasemalle.

Petri Alaluusuan mukaan etenkin kokeilun ajankohdan huomioon ottaen sitä voidaan pitää menestyksenä.

Hänen mukaansa yhteiskäyttöpyörät pysyvät henkilökunnan käytössä, jos henkilöstö niin haluaa.

– Moni on tullut töihin bussilla ja lähtenyt pyörällä takaisin keskustaan tai toisin päin.

Keskussairaalan pyöräaseman jäädessä ainoaksi vuokrauspaikaksi sairaalan työntekijöiden ilmaista vuokra-aikaa pidennetään niin, että pyörällä voi ajaa kotiin ja palata työvuoroon seuraavana päivänä.

Vuokrapyörät ovat vain sairaanhoitopiirin työntekijöiden käytössä.

Keskussairaalalla on kokeiltu yhteiskäyttöpyörien lisäksi myös kimppakyytisovellusta, jonka avulla henkilöstö on voinut järjestää yhteiskyytejä työmatkoille.

Kimppakyytiautoja varten on varattu kolme ilmaista pysäköintipaikkaa sairaalan edustalta.

– Haluamme näin madaltaa kynnystä siirtyä julkisten kulkuneuvojen käyttöön ja vähentää oman auton käyttöä, Petri Alaluusua sanoo. HäSa

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic