Kanta-Häme

Sairaalan päivystys varautuu murtumiin – ennustukset lupailevat kaljamakelejä

Iljanne vaanii kadulla kulkijaa.
Nastakengät pitävät liukkaalla.

Ensimmäiset kaljamat eivät vielä ole näkyneet Kanta-Hämeen keskussairaalassa nilkka- tai rannemurtumapotilaiden ruuhkina. Sairaala on myös tehostanut varautumista liukkaiden kelien aiheuttamiin tapaturmiin.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jesse Heikkilä lupaa perjantaipäiväksi lisääntyvää tihkusadetta, joka voi pakkasyön jälkeen tulla paikoin jäätävänä.

– Kadut voivat muuttua hyvinkin liukkaiksi alkuviikolla. Lauantain ja sunnuntain pari lämpöastetta kääntyvät maanantaina tai viimeistään tiistaina pieneksi pakkaseksi. Viikonloppuna kastuneet kadut jäätyvät, Heikkilä ennustaa.

 

– Meillä seurataan tarkkaan sääennustuksia ja varmistetaan, että päivystysklinikalla on riittävästi henkilökuntaa. Ilmatieteen laitoksen antamat jalankulkijoiden kelivaroitukset käynnistävät varautumisen, kertoo Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystysklinikan akuuttilääketieteen erikoislääkäri Markku Grönroos.

Jos ensiapuvastaanotto tuntuu varautumisesta huolimatta ruuhkautuvan, apuun kutsutaan varalla päivystävä lääkäri ja sairaanhoitajia.

– Todella pahassa tilanteessa kutsutaan töihin kaikki päivystäjät. Tällainen tilanne oli puolitoista vuotta sitten liukkailla. Sama voi tulla eteen myös vakavan onnettomuuden sattuessa, Grönroos sanoo.

Varautumisohjeet on tänä vuonna uusittu.

 

Viime huhtikuussa pääsiäismaanantaina päivystysklinikka ruuhkautui. Päivän aikana hoidettiin 56 liukastunutta potilasta, joista 34:n murtuma kipsattiin. Tuolloin rannemurtumien lisäksi hoidettiin lonkka- ja olkapäämurtumia ja päänsä lyöneiden haavoja.

– Liukkailla keleillä kannattaa käyttää maalaisjärkeä. Jollei ole pakko, ei ulkona kannata liikkua. Jos kuitenkin lähtee ulos, käyttää kitka- tai nastapohjaisia kenkiä. Itsekin lenkkeilen nastakengillä, Grönroos neuvoo.

Jäisillä keleillä kaatuvat yhtä hyvin nuoret, työikäiset kuin vanhukset. Grönroos suosittelee kaikille liukuesteitä ikään katsomatta.

 

Kaupunkien ja kuntien olisi mahdollista ostaa erityinen sähköinen liukastumispalvelu, joka varottaisi asukkaita tekstiviestein. Asukkaat voisivat tilata maksutta tekstiviestit.

Hämeenlinnan kaupunki ei ole ottanut varoitusviestejä käyttöön. Liikenneturvan kunniakirjalla palkitsemaa palvelua käytetään jo Helsingissä, Lahdessa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Oulussa.

– Varoitusjärjestelmä kuulostaa hyvältä. Siihen pitää ehdottomasti tutustua yhdessä Ikäihmisten palvelualueen kanssa, miettii palvelupäällikkö Jaana Myllymaa Hämeenlinnan terveyskeskuksesta.

Hämeenlinnan kaupunki hiekoitti kaikki kevyen liikenteen väylät jo alkuviikon aikana. Vastaava kunnossapitomestari Markus Lahtinen muistuttaa, että ruutukaava-alueella katujen hiekoitus kuuluu kiinteistöille. HäSa

Käytä järkeä

Tarkista keli, vältä liukkailla ulkoilua.

Keskity kävelyyn, älä kiirehdi äläkä katso kännykkää.

Haara-asento helpottaa pystyssä pysymistä.

Ennakoi, varo liukkaita kohtia.

63 % kaatuneista sanoo syyksi liukkauden.

Älä käytä tennareita, tossuja, korkoja tai sileäpohjaisia kenkiä.

Käytä kitka- tai nastapohjaisia kenkiä tai irrallisia liukuesteitä.

Sannoita pihatiet ajoissa ja pidä pihavalot kunnossa.

Pidä kunto hyvänä ja tee tasapainoharjoituksia.

Promillet lisäävät kaatumisriskiä.

 

Päivän lehti

23.1.2020