Kanta-Häme

Sairaalan tulostinviidakko karsitaan

Hämeen Tietopalvelu oy on valittu Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tulostuspalveluiden kehittäjäksi Seutukeskus Hämeen kilpailutuksen perusteella.

Sairaanhoitopiirin tulostinkanta on erittäin kirjavaa. Käytössä on yhteensä jopa noin tuhat tulostinta, joista koituu vuosittain 600 000 – 700 000 euron käyttökustannukset.

– Euromäärä on laskennallinen, koska tarkkaa hintaa on mahdotonta saada selville, sanoo sairaanhoitopiirin tietohallintojohtaja Juhani Paavilainen.

Käyttökustannuksiltaan edullisimpia eli monitoimikoneita käytetään vähän. Niitä käytetään enimmäkseen kopiokoneina. Suurin osa tulostuksesta tapahtuu vuonna 2012 tehdyn kartoituksen mukaan kalleimmalla tavalla eli henkilökohtaisilla tulostimilla.

Tuhannesta tulostimesta kolme neljännestä on henkilökohtaisia tulostimia ja loput useamman eri henkilön käytössä olevia verkkotulostimia.

Käyttökustannuksiltaan edullisimpia monitoimilaitetta sairaanhoitopiirillä on 38. Lähes kaikki niistäkin ovat erimallisia ja niiden käyttötavat vaihtelevat.

Monitoimilaitteilla tulostettavan mustavalkoisen sivun hinta on sairaanhoitopiirin selvityksen mukaan keskimäärin noin 0,9 senttiä ja väritulostuksen noin 7 senttiä. Verkkotulostus maksaa noin 3,5 senttiä mustavalkoiselta sivulta ja noin 9 senttiä väritulosteelta.

Henkilökohtaisilla tulostimilla hinta on huomattavasti kalliimpi.

– Se voi olla jopa kymmenkertainen monitoimilaitteeseen verrattuna, arvioi tietohallintojohtaja Juhani Paavilainen.

Väripatruunat maksavat

Henkilökohtaisia tulostimia on jopa yli 30 eri merkkiä ja mallia, mikä edellyttää, että kaikissa pitää olla tietyt värijauhepatruunat.

Tietohallintojohtaja Paavilaisen mukaan perusongelma on lähtenyt siitä, kun henkilökohtaiset tulostimet ovat olleet vuosien varrella halpoja ostaa, mutta ne ovat koituneet käyttökustannuksiltaan kalliiksi. Erityisen kalliiksi koituu erilaisten väripatruunoiden hankinta ja varastointi.

– Tavoitteena on päästä huomattaviin säästöihin. Ensimmäisenä vuonna säästöt voisivat olla noin 10-20 prosentin luokkaa.

Ei vielä sopimusta

Juhani Paavilainen painottaa, että lopullista sopimusta Hämeen Tietopalvelun kanssa ei ole asiasta vielä tehty, joten lopullinen aikataulu ja käytännön toimet ovat vielä avoinna.

– Keväällä ja syksyn aikana alkaa tulla pikkuhiljaa muutoksia. Kertarytinällä ei tulostimia vaihdeta. Voimassaolevia hankintasopimuksia on tietysti kunnioitettava.

Esimerkiksi sairaanhoitopiirin monitoimilaitteiden leasing-sopimuksista noin kaksi kolmasosaa on päättymässä kuluvan vuoden aikana.

Käyttäjätasolla tulostamisen taso vain paranee tietohallintojohtaja Juhani Paavilaisen mukaan.

– Turvatulostus tulee aikaisempaa laajemmin mahdolliseksi ja on tulevaisuudessa ainakin yhtä turvallista kuin henkilökohtaisilla tulostimilla.

Tulostuspalvelun kokonaisvaltaiseen kehittämiseen kuuluvat lisäksi muun muassa todelliseen käyttöön perustuvat laitehankinnat sekä raportointi ja seuranta.

Seutukeskus oy Häme kilpailutti sairaanhoitopiirin tulostuspalvelut jo keväällä 2012.

Hämeenlinnan kaupunki on tehnyt myös seutukeskuksen kilpailutuksen perusteella vastaavan tulostuspalvelun hankintapäätöksen. Siitä on kuitenkin valitettu markkinaoikeuteen.

Seutukeskus oy Häme ottaa markkinaoikeuden päätöksen huomioon siinä vaiheessa, kun se mahdollisesti saadaan. (HäSa)