Kanta-Häme

Sairaalaosasto muuttui kuntoutusyksiköksi

– Pääsisi vain usein tänne!

Tätä mieltä on turenkilainen Helvi Aaltonen, joka kuntoili Janakkalan sairaalan uudessa kuntosalissa torstaina.

Aaltonen pääsi kokeilemaan uusia tiloja etuajassa, sillä toiminta sairaalan uudistetuissa tiloissa alkaa varsinaisesti ensi viikon alussa.

Tilat ovatkin kokeneet todellisen muodonmuutoksen. Eivätkä vain tilat, vaan koko toiminta muuttuu. Entinen sairaalaosasto 1 on muuttunut 15-paikkaiseksi kuntouttavan hoidon osastoksi.

Neljän lajin hoitoa

Kuntouttavan hoidon vastaava ohjaaja Sanna Mero sanoo tosin, että sairaalassa ei puhuta osastoista, vaan hoidoista. Kuntouttavan hoidon lisäksi sairaala tarjoaa akuuttia hoitoa (24 paikkaa), muistihoitoa (6 paikkaa) ja siirtovaiheen hoitoa (15 paikkaa).

Siirtovaiheen hoito tarkoittaa sitä vaihetta, kun potilaat odottavat pitkäaikaista hoitopaikkaa tai asumispalvelupaikkaa.

Helvi Aaltonen, 92, on nyt ensimmäistä kertaa elämässään kuntouttavassa intervallihoidossa. Se tarkoittaa, että hänelle on suunniteltu kuuden kuukauden kuntouttava jakso, jonka aikana hän viettää yhden viikon kuukaudessa kuntouttavassa hoidossa sairaalassa.

Harjoittelu sopii ikäihmiselle

Aaltonen on siirtymäkauden asiakas, sillä hän aloitti intervalliviikkonsa Tapailakodissa eli vanhainkodissa, mutta noin kuukauden kuluttua hoitopaikkana onkin sairaalan uusi kuntoutusosasto.

– Olen aina ollut liikunnallinen ihminen, mutta nykyään liikkuminen on vaikeaa selkävaivan takia. Mutta olen huomannut, että tämä harjoittelu on jo auttanut, Aaltonen kehuu.

Sairaalan kuntouttava intervallihoito on tarkoitettu juuri Aaltosen kaltaisille kotona asuville ikäihmisille, jotka tarvitsevat tukea sille, että pystyisivät asumaan itsenäisesti tulevaisuudessakin.

Kuntoutusta murtuman jälkeen

Toinen, vähän pienempi asiakasryhmä ovat erilaisista murtumista ja esimerkiksi aivoinfarkteista toipuvat vanhukset.

– Heidän kuntouttamisjaksonsa kestävät parista viikosta kolmeen kuukauteen. Keskimääräinen aika on vajaa kuukausi, Sanna Mero kertoo.

Fysioterapeutti Niko Saarela kertoo, että asiakkaan oma motivaatio on tärkeä erityisesti intervallikuntoutuksessa.

– On olennaista, että asiakas sitoutuu ja osallistuu hoitoon myös kotona.

Siksi asiakkaat saavat yksinkertaisen harjoitusohjelman, jota voi toteuttaa kotona ilman kalliita välineitä.

Vanhainkodista sairaalaan

Kuntoutusosaston tilat alkavat täyttyä maanantaina. Tiloihin muuttaa vanhainkodin kuntoutusosaston Neliapilan väki. Samalla Neliapilan kymmenen vuotta sitten alkanut toiminta päättyy.

Neliapilan tiloihin puolestaan perustetaan Tapailakodin uusi ”kotialue”. Sinne muuttaa asukkaita, jotka ovat odottaneet vanhainkotipaikkaa sairaalassa.

Runsaat kahdeksan vuotta Tapailakodissa työskennellyt Sanna Mero kertoo olevansa innoissaan kuntoutuksen uusista tiloista.

– Tilaa on runsaasti, ja sitä tarvitaankin paljon apuvälineiden kanssa. Värimaailma on hillitty. Täällä on myös piha, jossa voidaan toteuttaa erilaisia harjoitteita ja pelejä.

Menot