Kanta-Häme

Sairaaloiden työnjaosta sovitaan vasta myöhemmin

Julkinen keskustelu eduskunnan tällä viikolla käsittelemästä päivystysasetuksesta on kulminoitunut väittelyyn Vaasan keskussairaalan asemasta.

Lisäksi ilmassa on paljon myös muuta sairaaloita koskevaa spekulaatiota. Nyt käsiteltävä sosiaali- ja terveydenhuoltolaki ei määritä sairaaloiden yhteistyökysymyksiä. Ne tulevat esille myöhemmin järjestämislaissa.

Ylen maanantain pääuutislähetyksessä käsiteltiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyä terveydenhuoltolain uudistuksesta. Kanta-Hämeestä on sairaanhoitopiirin johtajan Hannu Juvosen mukaan uutislähetyksissä jaettu osin virheellistä ja harhaanjohtavaa tietoa.

Päivystysuudistus ei lopeta päivystystä Riihimäen aluesairaalasta, koska erikoissairaanhoidon päivystys lakkasi jo neljä vuotta sitten.

Lainsäädäntö ei koske nykyisin tiloissa järjestettävää ja kehittyvää Pulssi-77 -päivystystä, joka on perusterveydenhuollon toimintaa.

– Pulssi-77 -päivystystä jatketaan ja kehitetään edelleen.

Julkisuudessa on myös väitetty ns. laajan päivystyksen sairaaloihin keskitettäviksi toimenpiteiksi mm. rintasyöpäleikkaukset ja tekonivelkirurgia.

Eduskunnan käsittelyssä on nyt päivystysuudistus, jossa määritellään erikoissairaanhoidon toimipisteiden oikeudet järjestää päivystyksiä.

Toimenpiteiden keskittämisestä on tarkoitus säätää terveydenhuollon järjestämislaissa ja keskittämisasetuksessa, jotka ovat tulossa eduskunnan käsittelyyn alkuvuodesta.

Ylen ilmeisesti siteeraama virkamiesselvitys ei sairaanhoitopiirin tietojen mukaan ole enää hallituksen lain valmistelun pohjana.

– Hallituksen esitys terveydenhuoltolaista muuttui lausuntovaiheen jälkeen sen tyyppiseksi, että käytännössä toimintaa Kanta-Hämeen keskussairaalassa on mahdollista jatkaa nykyisen kaltaisessa laajuudessa, Juvonen korostaa.

– Jos ja kun tuleva järjestämislaki on linjassa nyt käsittelyssä olevan uudistuksen kanssa, Hämeenlinnan, Vaasan, Mikkelin ja muidenkin ns. suppeammin päivystävien keskussairaaloiden tarjoamasta palveluvalikosta sovitaan yliopistosairaaloiden erityisvastuualueiden sisällä.

Juvosen mukaan Kanta-Hämeen haaste jaossa laajoihin ja suppeasti päivystäviin keskussairaaloihin on lähinnä viestinnällinen.

– Ilma on nyt sakeana spekulaatioita, jotka ovat irronneet valmistelun aikana käsittelyssä olevasta lakitekstistä. Sen mukaan pystymme turvaamaan jatkossakin keskussairaalamme palvelut nykyisessä laajuudessaan, toki yhteistyötä syventäen ja työnjakoa kehittäen Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa.

Laajan päivystyksen sairaaloita on vastaisuudessa 12. Viisi yliopistollista keskussairaalaa Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa antaisivat kaikkein vaativinta hoitoa.

Niiden lisäksi seitsemän laajan päivystyksen keskussairaalaa olisivat Lahti, Lappeenranta, Pori, Seinäjoki, Jyväskylä, Joensuu ja Rovaniemi.

Kotkassa, Mikkelissä, Savonlinnassa, Hämeenlinnassa, Vaasassa, Kokkolassa, Kajaanissa ja Kemissä olisi ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys.

Sen sijaan aluesairaaloista erikoissairaanhoidon päivystys lakkaa. Tämä koskee myös Forssaa. HÄSA

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic