Kanta-Häme

Sairaanhoitajan vastaanotolla jutellaan videolääkärin kanssa

Ensimmäiset potilaat pääsevät kokeilemaan Hausjärven ja Lopen terveysasemilla miltä tuntuu keskustella lääkärin kanssa videolaitteiden välityksellä.

Potilaat istuvat sairaanhoitajan vastaanotolla ja lääkäri Riihimäellä. Tilanne on kaikille uusi, sillä lääkäri ja hoitajat koulutettiin uuden työvälineen käyttöön vasta keskiviikkona.

– Käyttökokemuksia ei ole perusterveydenhuollon puolelta, joten nyt etsimme itse tavat hyödyntää tätä. Jollei lääkärin tarvitse käsin tutkia potilasta, tämä sujuvoittaa työtä, arvioi videolääkäri Mikko Ritakallio.

Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä on koko maassa ensimmäisiä, joissa alueelliset lääkärin vastaanottoja korvataan videovastaanotolla. Lääkärin vastaanottotoiminta siirrettiin Riihimäelle viime toukokuussa.

Videolääkärin vastaanotto palvelee molempien terveysasemien sairaanhoitajan potilaita kahtena päivänä viikossa. Vastaanotoille ohjataan alkuun lähinnä vuosiontrollikäynnille tulevia pitkäaikaissairaita kuten diabeetikoita sekä sydän- ja verisuonipotilaita.

Avoterveydenhuollon ylihoitaja Sanna Puolakka kertoo mitä vastaanotolla käytännössä tapahtuu.

Vastaanotto sujuu normaaliin tapaan ensi alkuun. Hoitaja ja potilas käyvät läpi potilaan terveystilan, katsovat mahdolliset tutkimustulokset ja lääkityksen.

Lääkäriin otetaan vastaanoton lopussa videoyhteys, jonka aikana lääkäri voi käyttää sähköisiä tutkimusvälineitä hoitajan avustuksella. Lääkäri pystyy Riihimäellä kuuntelemaan potilasta stetoskoopilla ja näkemään korvan otoskoopin, korvakameran avulla.

Johtajaylilääkäri Juha Tiainen toteaa, että tammikuussa valmiiksi saatu yhteinen potilastietojärjestelmä, sähköinen resepti sekä valtakunnallinen terveydenhuollon Kanta-arkisto mahdollistavat etävastaanoton.

– Sekä lääkäri että hoitaja näkevät tietojärjestelmästä potilaan sairaskertomuksen, tutkimustulokset, röntgenkuvat ja reseptit. HÄSA

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic