Kanta-Häme Hämeenlinna

Sairaanhoitopiiri arvioi, että 150–170 potilasta tarvitsee tehohoitoa koronan takia Kanta-Hämeessä

Tehohoitopaikkojen määrä on yli kuusinkertaistettu.
Kanta-Hämeen keskussairaalasta on vapautettu vuodepaikkoja etsimällä jatkohoitopaikkoja kuntien terveyskeskuksista, kertoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä. Kuva: Esko Tuovinen
Kanta-Hämeen keskussairaalasta on vapautettu vuodepaikkoja etsimällä jatkohoitopaikkoja kuntien terveyskeskuksista, kertoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä. Kuva: Esko Tuovinen

Kanta-Hämeen keskussairaala on valmistautunut koronavirusepidemian pahenemiseen niin, että tehohoitopaikkojen määrä on yli kuusinkertaistettu.

– Tehohoitopaikkoja on nyt reippaasti yli 30. Tarkkaa lukua ei kerrota, sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoi torstain mediainfossa, joka pidettiin ryhmävideopuheluna.

Normaalisti tehohoitopaikkoja on viidelle potilaalle.

Kanta-Hämeesseen on hankittu lisää hengityskoneita ja lisää ollaan hankkimassa. Lisäksi leikkaussalien hengityslaitteistoa on varattu koronaviruspotilaiden hoitoon, kun kiireettömiä leikkauksia on siirretty ja saleja on muutettu tehohoitopaikoiksi.

– Oma kapasiteetti oli tilanteeseen lähdettäessä 27 hengityskonetta, mutta määrää on pystytty nopeasti lisäämään, Järvelä kertoi.

Kiireaikoja lisätty kunnissa

Sairaanhoitopiirin työvuorosuunnittelussa on valmiudet lisätä ympärivuorokautista toimintaa 1–2 päivän varoitusajalla. Lääkäreitä ja muuta hoitohenkilökuntaa on kehotettu valmistautumaan sivutöiden, kuten yksityisvastaanottojen, vähentämiseen siksi, että keskussairaalassa työt lisääntyvät.

Keskussairaalasta on vapautettu vuodepaikkoja etsimällä jatkohoitopaikkoja kuntien terveyskeskuksista. Lisäksi keskussairaalan painetta on helpotettu lisäämällä kuntien puhelinneuvontaa sekä kiireaikoja eli päivystystä kuntien terveyskeskuksissa.

Sairaalassa otetaan käyttöön myös lääkärien videovastaanottoja, ensimmäisenä muun muassa psykiatriassa ja ihotautien poliklinikalla.

Hoitoon omaan sairaanhoitopiiriin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi keskiviikkona arvion, että koronaviruksen vuoksi jopa 15 500 potilasta tulee Suomessa tarvitsemaan sairaalahoitoa, ja heistä 5 000 tehohoitoa.

Kanta-Hämeessä on tehty omia laskelmia tämän skenaarion pohjalta.

– Meillä tehohoitoon joutuvien määrästä karkea arvio on 150–170 potilasta epidemian aikana, tilanteesta riippuen 2–4 kuukauden sisällä. Silloin ollaan aivan äärirajoilla, Järvelä arvioi.

Hän muistuttaa, että epidemiankin aikana tehohoitopaikkoja tarvitaan myös muille potilaille kuin koronaan sairastuneille.

Jos muualla kirjoilla oleva henkilö, esimerkiksi mökkiläinen, hakeutuu hoitoon Kanta-Hämeessä, lähtökohtaisesti hänet kuljetetaan hoidettavaksi omaan sairaanhoitopiiriin, jos vain potilaan kunto sen sallii.

– Tämä sitoo ensihoitoamme ja ambulansseja kuljetuksiin. Toivomme siis, että kaikki menisivät esimerkiksi mökeiltä omaan kotiinsa, kuten hallitus on ohjeistanut.

Työntekijät Uudeltamaan rajan yli

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä on noin 70 työntekijää, jotka asuvat Uudellamaalla. Maakuntarajaa ollaan hallituksen tuoreen päätöksen mukaan eristämässä, mutta töihin kulkemisen pitäisi onnistua.

– Uskoisin, että sairaanhoitopiirin henkilökortin näyttämisen pitäisi riittää, KHSHP:n viestintäjohtaja Iisakki Kiemunki sanoi.

Jos viranomaisilta tulee tarkennettuja ohjeita, siihen pystytään vastaamaan Kiemungin mukaan välittömästi.

– Etätöitä tekevät kaikki, jotka pystyvät. HäSa

Päivän lehti

31.3.2020