Kanta-Häme

Sairaanhoitopiiri kysyy avilta ohjeita Forssan seudun pulmiin

Forssan seudun kunnat ja myös aluehallintovirasto (avi) ovat saaneet postia Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä.

Ensin sairaanhoitopiiri kirjelmöi Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymälle (hyky) ja kunnille kysyen, kuinka nämä aikovat järjestää terveydenhuoltolain mukaiset palvelut ensi vuodenvaihteen jälkeen.

Kun hykyn hallituksen vastaus ei tyydyttänyt, lähti sairaanhoitopiirin johtajan Hannu Juvosen allekirjoittama kysely aviin.

Sairaanhoitopiiri pyytää avia selvittämään hykyn yhteisyritysvalmistelun lainmukaisuuden erityisesti siltä osin, joka koskee terveydenhuoltolakiin ensi vuodenvaihteessa tulevia muutoksia.

Päätöstä yhteisyrityksen perustamisesta on viety eteenpäin siltä pohjalta, ettei terveydenhuoltolaki koskisi yhteisyrityksen toimintaa ainakaan päivystyksen ja leikkausten osalta.

Useimpien alan asiantuntijoiden näkemys on, että julkisella rahoituksella tehtävät anestesiaa ja leikkaussaliolosuhteita vaativat leikkaukset keskitetään keskussairaaloihin 2018 alusta.

Myös ympärivuorokautinen erikoissairaanhoidon tasoinen päivystys keskittyy keskussairaaloihin.

Sairaanhoitopiiri pyytää avilta myös toimintaohjetta siltä varalta, ettei hyky aio ottaa huomioon näitä terveydenhuoltolain linjauksia.

Kuntayhtymä ja sairaanhoitopiiri on velvoitettu neuvottelemaan terveydenhuoltolain työnjakoon aiheuttamista muutoksista.

Nämä neuvottelut ovat olleet jäissä, koska hyky ei ole sitoutunut uuden lainsäädännön toimeenpanoon.

Taustalla on kaksi täysin päinvastaista tulkintaa eduskunnan oikeusasiamiehen päätöksestä. Toisen tulkinnan mukaan yhteisyrityksiin ei sovellettaisi terveydenhuoltolakia. Toinen tulkinta taas on, että se koskee myös yhteisyrityksiä.

Forssa, Humppila ja Ypäjä ovat päättäneet ulkoistaa osan sote-palveluistaan Pihlajalinnan kanssa perustettavaan yhteisyritykseen. Jokioinen ja Tammela eivät lähteneet siihen mukaan. HÄSA