Kanta-Häme

Sairaanhoitopiiri osakekaupoilla Coxassa – Moduulisairaalasta neuvottelut kesken

Tampere valmis myymään osakkeita. Moduulisairaalasta neuvottelut kesken.
Coxan toiminnan laajentumisen aikataulu Hämeenlinnassa on vielä auki.

Vaikutusvallan kasvattaminen tekonivelsairaala Coxassa on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin (KHSHP) tavoitteena, kun se hieroo kauppaa Tampereen kaupungin kanssa Coxan osakkeista.

– Ykköstavoite meillä on tietysti taata mahdollisimmat laadukkaat palvelut, mutta tämä on iso kokonaisuus, josta neuvottelut ovat kesken, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta toteaa.

 

Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaosto on hyväksynyt (kaupunkilehti Tamperelainen 19.2.) esityksen myydä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirille 215 Coxa oy:n osaketta hintaan 12 000 euroa osakkeelta eli yhteensä 2 580 000 eurolla.

Osakkeita myydään myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirille 85 kappaletta samaan hintaan eli 1 020 000 eurolla.

– Kyllä nuo luvut pitävät paikkansa, mutta kauppoja ei ole vielä tehty. Meillä on budjetissa varaus osakkeiden ostoon, Ranta myöntää.

Tampereen kiinnostus myydä osakkeita johtuu maakunta- ja sote-uudistuksesta. Jos se toteutuu, sote-palveluja tuottava yritys siirtyy vastikkeetta maakunnalle, jos kuntien yhteenlaskettu osuus yhtiöstä on yli 20 prosenttia.

– Tämä on totta, kunnat eivät lakiesitysten mukaan voi järjestää tai tuottaa terveyspalveluja. Sairaanhoitopiirejä lakiesitys kohtelee eri tavalla, vaikka nekin siirtyvät maakuntiin.

 

Coxa oy:ssä kuntien yhteenlaskettu suora omistus on 25,7 prosenttia. Yhtiön osakkeiden vastikkeeton luovutus olisi taloudellinen menetys kunnille ja siksi omistusta halutaan pudottaa alle 20 prosentin.

Jos osakekaupat toteutuvat, kuntien yhteenlaskettu omistus Coxassa laskee reiluun 15 prosenttiin. Tampereen kaupunki on yksi Coxan perustajista.

KHSHP:n tavoitteena on myös saada hallituspaikka Coxaan. Tällä hetkellä useilla pienomistajilla on vai yksi yhteinen paikka.

 

Samaan aikaan sairaanhoitopiiri käy neuvotteluja Coxan kanssa sen toiminnan laajentamisesta Hämeenlinnaan ja koko tekonivelortopedian myymisestä liiketoimintakaupalla Coxalle.

– Seuraava neuvottelu on ensi viikolla. Tällä hetkellä tutkitaan leikkaussalien ilman hiukkaspitoisuutta ja sitä, voiko siitä aiheutua infektiovaara. Tosin meillä KHSHP:ssä ei ole keskimääräistä enemmän infektioita.

Yhtenä väliaikaisvaihtoehtona Coxan leikkauksille Hämeenlinnassa on kaavailtu moduulisairaalaa.

– Jos leikkaustoiminta laajenee täällä nopealla aikataululla, jonkinlainen parakkisairaala tulee kysymykseen. Yhtenä vaihtoehtona on, että leikkaukset pysyisivät Tampereella, kunnes uusi Assi valmistuu.

Ranta korostaa, että nyt neuvotellaan kokonaisuudesta, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

– Toivon, että kevään kuluessa tulisi valmista. HÄSA