Kanta-Häme

Sairaanhoitopiiri pyristelee pinnalle

Kunnat ovat rahapulassaan pidentämässä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin talouden tasapainottamisohjelmaa.

Yhtymävaltuusto on kuitenkin asettanut ensi vuoden talouden painopisteiksi muun muassa sen, että hoitotakuussa pysytään eli potilaille on tarjolla hoitoa lain määrittelemässä ajassa.

Investoinneissa pitää ottaa huomioon se, että rakennukset pysyvät tasolla, jota ympärivuorokautista päivystystä harjoittava sairaala edellyttää. Erityisenä säästökohteena mainitaan ostot ulkopuolisista sairaaloista.

Käytännössä tasapainottamisohjelman pidentäminen merkitsee, että kuntamaksut sairaanhoitopiirille kasvavat 3,8 prosentilla, kun aikaisemmin oli sovittu peräti viidestä prosentista. Tällöin tasapainoon päästään vuotta suunniteltua myöhemmin.

Edelleen kasvu ylittää kuntien omien budjettien kasvuprosentit, mutta sairaanhoitopiirillä on kiire saada talous tasapainoon. Uusi kuntalaki edellyttää myös kuntayhtymiltä alijäämien kattamista määräajassa.

Tasapaino 2018?

Alijäämien lasketaan olevan katettuina vuonna 2018. Kaikkiaan kuntayhtymän taseessa on tämän vuoden lopussa yli 26 miljoonaa euroa alijäämää. Sairaanhoitopiiri on siis vuosia syönyt enemmän kuin tienannut.

Ensi vuoden budjettiesitys on kuitenkin rakennettu 1,4 miljoonaa ylijäämäiseksi. Kooltaan budjetti on 200 miljoonan luokkaa. Yhtymävaltuusto käsittelee budjettia joulukuussa.

Kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) arvioi, että tämä on mahdollista, koska sairaanhoitopiiri on onnistunut tehostamaan toimintaansa.

Lisäksi palkkamenojen kasvu on ennakoitua pienempää, eikä suuria investointeja aiota tehdä koko suunnitelmakaudella.

Talousjohtaja Seppo Karhun mukaan ensi vuoden suurimmat investoinnit menevät Riihimäelle Ryksin yksikön muutostöihin. Kaikkiaan vuoden 2015 investointimenot ovat vajaat 15 miljoonaa euroa, joka menee pääosin peruskorjauksiin.

– Suuria uudisrakennushankkeita ei tällä suunnitelmakaudella ole.

Sotea odotellessa

Karhun mukaan omaa jännitystään taloussuunnitteluun tuo se, ettei tiedetä, millaisella organisaatiolla toimitaan vuoden 2016 jälkeen.

– Sairaanhoitopiirit lakkaavat 31.12.2016. Mitä sen jälkeen tulee, riippuu sote-uudistuksen etenemisestä. Olemme kuitenkin lähteneet siitä olettamuksesta, että jatkamme palveluita tuottavana organisaationa.

Kun sote-laki tulee voimaan, aloitetaan valmistelut uuden järjestelmän käynnistämiseksi, mikä se sitten onkaan. (HäSa)

Menot