Kanta-Häme

Sairaanhoitopiiri ryhtyy ohjaamaan potilaan terapeutin valintaa

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on päättänyt luopua palveluseteleiden käytöstä psykoterapiassa.

Sen sijaan sairaanhoitopiiri kilpailuttaa psykoterapiapalveluiden tarjoajat. Tarjouskilpailu ei ole vielä auki, mutta uudistuksen toivotaan olevan valmis tämän kevään aikana.

Uudessa mallissa sairaanhoitopiiri auttaa rajaamaan potilaalle sopivimmat psykoterapeutit. Terapeutit pisteytetään hoidon hinnan, työkokemuksen ja koulutuksen perusteella.

– Eri ongelmiin ja sairauksiin sopivat erilaiset terapiasuuntaukset. Ammattilainen auttaa valitsemaan potilaalle mielekkäimmän terapiamuodon. Sitten potilas voi valita mieleisensä terapeutin, kertoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tulosalueylilääkäri Tuula Metsä.

Jatkossa sopimus syntyy sairaanhoitopiirin ja terapeutin välille eikä enää terapeutin ja potilaan välille. Tarkoituksena on, että sairaanhoitopiiri voisi entistä tarkemmin valvoa terapiaprosessia.

Metsä myöntää, että pisteytyksen takia voi käydä niin, että jotkin terapeutit jäävät toistuvasti listan häntäpäähän liian korkean hinnan tai kokemuksen puutteen vuoksi.

– Se on samalla myös markkinatilanne. On potilaiden etu, että voisimme tarjota heille hyvin koulutettujen terapeuttien palveluita. Ei pidä ajatella, että lähtisimme tarjoamaan töitä terapeuteille, jotka eivät täytä kriteerejä.

Lasten ja nuorten ostopalvelupsykoterapioita on saanut sairaanhoitopiirin kautta palvelusetelillä. Nyt kilpailutuksen piiriin tulevat lasten ja nuorten psykoterapiapalveluiden lisäksi myös aikuisten lyhytpsykoterapiat.

Uudistus ei kilpaile Kelan kuntoutuspsykoterapian kanssa. Vaikeasti oireilevien lasten, nuorten ja aikuisten psykoterapiaa on voinut ja voi jatkossakin hakea Kelasta vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena.

Metsä täsmentää, että sairaanhoitopiirin ostopalvelupsykoterapian tarkoitus on helpottaa hoidon nopeaa saamista.

– On hyvä, että meillä on Kelan systeemi, mutta se on kohdistettu vain kuntoutukseen, ei sairaudenhoitoon. Ostopalveluterapia tulee paikkaamaan, jos ihminen tarvitsee heti tiivistä hoitoa, mutta julkinen terveydenhuolto ei pysty sitä tarjoamaan, Metsä selittää.

Pitkäaikainen kuntoutuspsykoterapia jää edelleen Kelan vastuulle. Siihen pääseminen edellyttää kuitenkin kolme kuukautta kestänyttä psyykkisen sairauden hoitoa. Jos kuntoutuspsykoterapian kriteerit eivät täyty, potilas voidaan ohjata ostopalvelupsykoterapiaan. 

Palvelusetelien käytöstä luovutaan vasta, kun psykoterapiapalveluiden hankinta on kilpailutettu. Ne palveluntuottajat, jotka tarjoavat psykoterapiaa nyt palvelusetelin kautta, voivat osallistua kilpailutukseen sen alkaessa.

– Sairaanhoitopiiri informoi nykyisiä palvelusetelituottajia tulevasta tarjouskilpailusta ja menettelystä palvelusetelistä luopumisessa, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallintojohtaja Miia Luukko sanoo.

Uudistuksessa on kyse ennen kaikkea potilaiden hoidon laadun varmistamisesta, eikä sillä ole tekemistä sote-uudistuksen kanssa.

– Säästöistä ei ole kysymys, koska emme voi tietää mihin palvelujen hinnat tarjouskilpailussa asettuvat, Luukko lisää.

Palvelusetelien käyttö säilyy fysio-, toiminta- ja puheterapioissa. HÄSA

Päivän lehti

6.6.2020