Kanta-Häme

Sairaus määrää oikeaan kanavaan

Vuodenvaihteesta lähtien terveyskeskus ohjaa keskikaupungilta tulevat potilaat kahteen kanavaan.

Tämä merkitsee, että Kaurialan, Keskustan ja Vanajaveden terveysasemien aluejako käytännössä lakkaa.

Hoitoa on kuitenkin tarjolla yhä pääterveysaseman tiloissa kuten tähänkin asti.

Hoitoon hakeudutaan samalla tavalla kuin nytkin, varaamalla aika. Potilaan ei siinä vaiheessa tarvitse tietää, onko hän akuutti- vai pitkäaikaispotilas.

– Ajanvaraus tulee palveluohjauspisteeseen, joka ohjaa jokaisen potilaan omaan kanavaansa, tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari kertoo.

Hän arvioi, että akuuttipotilaille tämä saattaa merkitä nykyistä nopeampaa pääsyä hoitoon.

– Tosin vastaanotto ei välttämättä ole samassa paikassa kuin aikaisemmin, koska asuinpaikkaan perustuvasta potilaiden jaottelusta luovutaan. Varmasti palveluohjauspisteestä saa koordinaatit, mihin pitää mennä vastaanotolle.

Pitkäaikaissairaille oma hoitovastaava

Avosairaanhoidon kehittämiskuvioon liittyvät laajat tilajärjestelyt pääterveysasemalla. Niiden toteutukseen menee useita vuosia.

Lääkärien ja hoitajien vastaanotot keskittyvät nykyisiin Kaurialan ja keskustan terveysasemien tiloihin.

Osa lääkäreistä ja hoitajista vastaa akuutti- eli episodipotilaiden hoidosta ja osa erikoistuu pitkäaikais- ja monisairaiden hoitoon.

– Jokaiselle pitkäaikaispotilaalle on tarkoitus tehdä oma hoitosuunnitelmansa. Lisäksi jokainen potilas saa hoitovastaavan, käytännössä sairaanhoitajan, joka toimii hänen yhdyshenkilönään.

Nurmikarin mukaan pitkäaikaispotilaiden kanavassa on aikaa myöten tavoitteena, että heitä voitaisiin kutsua määräajoin lääkärin tai hoitajan vastaanotoille.

Akuutti- ja terveyshyötykanavan lisäksi kehitetään sähköisiin omahoitosivuihin perustuvaa informaatiokanavaa. Myös puhelimitse tai sähköpostitse toimivaa neuvontaa ja ohjausta on tarkoitus kehittää.

Kokemuksia kerätään

Tässä vaiheessa kanavamalli koskee vain keskikaupungin asukkaita.

– Idänpää, Jukola ja Ojoinen jatkavat nykyisellään, samoin uusien kaupunginosien terveysasemat.

Nurmikari arvelee, että kanavamallin laajentamista pohditaan, jos siitä saadaan hyviä kokemuksia.

– Jos se on hyvä, mietitään tietysti, miten toimintatapaa voidaan laajentaa. Tosin kahden lääkärin terveysasemalla sen toteuttaminen voi olla haasteellista.

Terveyden ja toimintakyvyn lautakunta totesi tiistain kokouksessaan, että kanavamallin kehittäminen tarkoittaa käytännössä Kaurialan, Vanajaveden ja Keskustan terveysasemien aluevastuumallin purkamista. (HäSa)

Päivän lehti

2.4.2020