Kanta-Häme

Sairausaalto iski Vanajaveden sairaalaan

Vanajaveden sairaalan henkilöstö sairastaa aiempaa enemmän, selviää terveyskeskusliikelaitoksen tuoreimmista tilastoista.

Liikelaitoksen mukaan sairauspoissaolot ovat lisääntyneet edellisvuodesta selvästi. Tammikuussa sairauslomapäiviä oli vuoden takaiseen verrattuna 18 ja helmikuussa peräti 78 enemmän. Toisaalta vuonna 2012 sairauspoissaoloja oli vielä tätäkin enemmän.

Sairauslomia on kertynyt eniten kolmososastolla, joka hoitaa lähinnä akuuttipotilaita. Palveluesimiehen laatimassa selvityksessä todetaan, että osastojen henkilöstön jaksaminen on koetuksella.

– Henkilöstö on väsynyttä ja tuki- ja liikuntaelinsairausten aiheuttamat sairauspoissaolot ovat lisääntyneet. Lisäksi sairaalassa on riehunut flunssa-aalto sekä norovirusripuli, selvityksessä todetaan.

Sijaisia vähennetty

Kaikkiaan Vanajaveden sairaalassa on alkuvuonna ollut 322 sairauslomapäivää. Sijaisia on käytetty 101 työpäivänä.

Sijaisten määrää on vähennetty terveyskeskusliikelaitoksen säästöohjelman mukaan. Tavoitteena oli viiden vakanssin vähennys Vanajaveden sairaalasta.

Tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari ei osaa vielä sanoa, kuinka toimenpiteet ovat käytännössä toteutuneet.

– Kaupunginhallitus perusti seurantaryhmän, joka on kokoontunut. Silloin todettiin, ettei toteutumista voi vielä näin lyhyessä ajassa tietää. Säännöllisissä seurantakokouksissa arvioidaan, miten tämä on toteutumassa.

Ylimääräinen kokous

Liikelaitoksen johtokunta kokoontuu tänään tiistaina ylimääräiseen kokoukseen keskustelemaan Vanajaveden sairaalan tilanteesta. Kaupungin sivuilla nähtävillä olevalla esityslistalla on kuitenkin poikkeuksellisesti vain otsikko, ei itse valmistelutekstiä tai päätösesitystä.

Hämeen Sanomat ei maanantaina tavoittanut toimitusjohtaja Risto Mäkistä kommentoimaan asiaa.

Puheenjohtaja Pirjo Sandelius (sd.) vahvistaa johtokunnan keskustelevan vakanssien vähennysten vaikutuksista.

– Vertaamme, kuinka paljon vuorossa on potilaita ja hoitajia ja miten se vaikuttaa työhyvinvointiin ja potilaiden turvallisuuteen. Aluksi kuulemme asiantuntijoita ja johtoryhmää ja sen jälkeen mietimme, minkälaisiin toimenpiteisiin ryhdytään, Sandelius sanoo.

Osaatko vielä yhtään ennakoida lopputulosta?

– En osaa tällä hetkellä sanoa, koska johtokunta päättää asiasta. Heti kokouksen jälkeen se tiedetään, Sandelius toteaa.

Henkilöstö mukaan

Hämeenlinnan terveyspalvelut -liikelaitoksen johtokunnassa ei ole tähän mennessä istunut työntekijöiden edustajia, vaikka henkilöstöä edustavilla ammattijärjestöillä on oikeus nimetä edustajansa sellaisiin kaupungin liikelaitosten johtokuntiin, joissa työskentelee vähintään 150 henkilöä.

Tehy, Super, Juko ja JHL esittivät helmikuussa edustajansa nimeämistä liikelaitoksen johtokuntaan. Hämeenlinnan kaupunginhallitus käsitteli asiaa maanantaina ja totesi, että asia on unohtunut liikelaitoksen johtokuntaa nimitettäessä.

Kaupunginhallitus esittää, että valtuusto antaa järjestöjen nimetä edustajan ja varaedustajan liikelaitoksen johtokuntaan. Edustajalla on kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus. (HäSa)