Kanta-Häme

Sairioon ja Asemantaakse esitetään rakennuskieltoa

Sairio ja Asemantausta ovat Hämeenlinnan viehättävimpiä asuinalueita, mutta ne ovat vaarassa hiljalleen latistua. Varsinkin Asemantaustaa on nakerrettu vähitellen purkamalla vanhaa ja rakentamalla tilalle moderneja ja mittakaavaltaan entistä suurempia taloja.

Tämä on ollut mahdollista, koska alueitten asemakaava on suojelun osalta vanhentunut.

Nyt molemmille alueille aiotaan tehdä kaavamuutos, joka suojelisi alueiden alkuperäistä ilmettä. Rakennuskiellolla halutaan säilyttää nykytilanne, sillä kaavamuutokseen menee aikaa.

Kaupunkirakennelautakunta käsittelee rakennuskieltoasiaa kokouksessaan 12. kesäkuuta. Rakennuskiellot olisivat voimassa kaksi vuotta.

 

Päätösesitykset ovat erilaiset, koska alueetkin ovat erityyppiset. Asemantaustassa rakennuskielto koskisi lähes 70:tä erikseen merkittyä tonttia. Valtakunnallisestikin arvokas Sairio on säilynyt ehjänä kokonaisuutena, joten siellä rakennuskieltoalue olisi yhtenäinen.

Asemantaustan osalta aiotaan päättää, että rakennuskielto ei koske näillä tonteilla sijaitsevia vuonna 1945 tai sen jälkeen rakennettuja rakennuksia eikä uusien talousrakennusten rakentamista.

Rakennuskielto ei estä kummallakaan alueella suojelukaavan periaatteiden mukaista rakentamista, sillä kaupunki voi myöntää poikkeamisen tai rakennusluvan harkintansa mukaan.

Myös sellaiset peruskorjaukset ovat mahdollisia, jotka eivät vaikuta kaupunkikuvaan.

Rakennuskielloista tekee lopullisen päätöksen valtuusto, mutta ne aiotaan saattaa voimaan heti, kun ne on lautakuntapäätöksen jälkeen kuulutettu.

Asemantaustan ja Sairion alueiden asemakaavan ajantasaistamisesta tehtiin kuntalaisaloite loppuvuodesta 2016.

Asemakaava-arkkitehti Jari Mettälä sanoo, että tämä aloite oli kimmokkeena sille, että asemakaavoja nyt ryhdytään päivittämään.

– On hyvä, että aloitteita tehdään, Mettälä toteaa. HÄSA

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic