Kanta-Häme

Sairioon saadaan vihdoin skuuttipuisto

Hämeenlinna

Sairionpuistoon tehdään monen vuoden odottelun jälkeen skuutti- eli potkulautapuisto. Lisäksi ydin-Hämeenlinnassa kunnostetaan pikkuinen Itsenäisyydenpuisto ja siistitään Poltinahon kentän ympäristö.

Kun lyhyeen listaan lisätään vielä uusi huvimaja Mäntykärkeen ja karttaopastetaulu Kansalliseen kaupunkipuistoon Aulangolle, on valtaosa puisto- ja viheralueiden investoinneista Hämeenlinnaan lueteltu.

Määrärahojen 90 000 euron leikkaus heikentää ennen kaikkea puistojen hoitoa. Kaurialan liikennepuistoa olisi tuskin saatu uudistettua, jos sitä ei tehtäisi talkoohengessä. Hämeenlinnan kaupunki sijoittaa puistoon nimittäin vain 10 000 euroa, vaikka rakentaminen maksaakin yli 100 000.

– Määrärahoja on leikattu joka vuosi. Meillä ei ole muuta mahdollisuutta säästää kuin vähentää puistojen hoitoa. Ainoastaan niin sanottuja edustuspuistoja hoidetaan aina hyvin. Se ei voi olla näkymättä etenkin laitamilla olevissa puistoissa, Hämeenlinnan viheraluesuunnittelija Susanna Lappalainen sanoo.

SAMAAN AIKAAN, kun kaikkialla Suomessa säästöt purevat nimenomaan puistojen hoitoon, on kaupunkivihreyden merkitys kasvamassa. Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut on yhdessä Linnan Infran kanssa selvittänyt kummipuistotoiminnan mahdollisuuksia Hämeenlinnassa.

Viime vuonna Hämeenlinnassa alkanut toiminta yleistyy nopeasti ennen kaikkea pääkaupunkiseudulla. Susanna Lappalaisen mielestä vapaaehtoistoiminnalla ei synny välttämättä säästöjä, vaan toimintamahdollisuuksia kaupunkilaisille.

– Se on yritys saada kaupunkilaisia ottamaan vastuuta omasta ympäristöstään. Kiinnostusta toimintaa kohtaan on ollut, mutta täällä se on enemmänkin näkynyt tempauksina ja tapahtumina, Lappalainen miettii.

PELKÄSTÄÄN ydin-Hämeenlinnassa on 165 hehtaaria rakennettuja puistoja, mutta viheralueita on huomattavasti enemmän.

Tänään joidenkin puistojen nurmi leikataan vain kerran kesässä, eikä esimerkiksi uudistettuun liikennepuistoonkaan tule nurmikkoa kuin ripaus. Nyt suositaan helppohoitoisia ratkaisuja. Yksi tällainen on niitty, joka houkuttelee paikalle myös perhosia.

– Hämeenlinnassa on jo nyt monta puistoa, joiden nurmi leikataan vain kerran tai kaksi kesässä, Lappalainen huomauttaa.

Lappalainen muistuttaa, että Hämeenlinnan puistojen hoito on ollut vähäistä monta kertaa aikaisemminkin. Esimerkiksi Kaupunginpuisto oli aikamoinen rytökasa vielä 1980-luvulla ennen kuin Hämeenlinna sai kansallisen kaupunkipuiston. Vasta kaupunkipuisto nosti Parkin taas kukoistukseen.

– Ei rahapulassa mitään ainutkertaista ole. Vihreys on ollut kaikkina aikoina helppo unohtaa.

MÄÄRÄRAHOJEN NIUKKUUDESTA huolimatta rakennetaan tänä vuonna Sairionpuistoon skuutti- eli potkulautapuisto. Lapset suunnittelivat puiston jo vuosia sitten, mutta idea on saanut odottaa pitkään toteutumistaan niin kuin niin moni muukin idea Hämeenlinnassa.

Liikennepuiston lisäksi uutta on odotettavissa vain Itsenäisyydenpuistoon. Pieni puisto kunnostetaan nyt enemmän arvoiseensa kuntoon. Lisäksi siistitään Poltinahon kenttä ja sen ympäristö.

Kansallisen kaupunkipuiston laajentaminen odottaa tarveselvityksen tuloksia. Kaupunki on ostanut puiston ulkopuolelle jääneen tontin Aulangolta.

– Puiston laajentamisesta on tehty taas aloite. Asiaa käsitellään vielä toukokuun valtuustossa.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic