Kanta-Häme

Saisipa Kylätien tuikuista joskus vielä valoakin...

Jos Kylätien varressa olevat katuvalot alkavat joskus valaista kulkijoita, vedetään monessa nummelaiskodissa vielä risti seinään.

Nyt lempeällä huumorilla tuikuiksi ristityt valaisimet viistävät hyvällä tuurilla pysäköityjä autoja. Kun Nummikeskuksessa alkaa ensi vuoden syksyllä koulu, tarvitaan pimeneviin iltoihin muutakin kuin tunnelmavalaistusta.

– Laita siihen karttaan vain, että te haluatte tielle kunnollisen valaistuksen. Nämä valot on tehty ilmeisesti sinä aikana, kun pelkkä autojen valaiseminen riitti, Hämeenlinnan kaupungin liikennesuunnittelija Minna Aakkula naurahtaa.

Nummikeskuksen toinen osallisuusilta kokosi torstaina koulun rakennustyömaan kupeeseen joukon liikennekysymyksistä kiinnostuneita asukkaita. Erityisesti ihmisiä askarruttivat alueen pysäköintipaikkojen riittävyys ja liikenteen turvallisuus, kun se lisääntyy moninkertaiseksi.

Nummikeskuksen ympäristöön ei ole vielä valmistettu liikennesuunnitelmaa. Suunnitelma on määrä tehdä vielä tänä vuonna sen jälkeen, kun asukkaiden mielipiteitä on kuultu.

Ensimmäinen Nummikeskusta koskeva osallisuusilta järjestettiin syksyllä Ojoisilla, mutta kun liikenne nousi tilaisuuden kuluessa keskusteluun, päätettiin pitää siitä vielä oma iltansa.

– Minun mielestäni on hyvä, että asukkaita kuullaan jo asioiden valmisteluvaiheessa. Nämä asiat eivät etene välttämättä kovin nopeasti, kun kaikki riippuu aina rahasta. Vei viisi vuotta ennen kuin Poltinahontielle saatiin kauan odotetut keskisaarekkeet, Aakkula huomauttaa.

Asukkaiden huoli on helppo ymmärtää, sillä vanhalle alakoulun tontille rakennettavassa yhtenäiskoulussa tulee olemaan oppilaita noin 950.

Vaikka tilaajapäällikkö Päivi Joenmäki toivookin, että lapset alkaisivat kävellä tai pyöräillä kouluun, moninkertaistuu alueen liikenne joka tapauksessa. Koulussa on nimittäin muun muassa neuvola ja kirjasto.

– Tavoitteena on se, että alueen pyörätiet ovat aina kunnossa. Karhitietä jatketaan koulun ohi ja siihen rakennetaan pyörätie, mutta koululle johtavan Kylätien varteen tehtävästä pyörätiestä tulee kyllä melko kapea, tilaajapäällikkö Jenni Sabel sanoo.

Alueen asukkaat eivät purematta nielleet ajatusta liikkumiseen hurahtaneista Nummen perheistä. He epäilevät, että lapset viedään jatkossakin autolla koulun liepeille niin kuin aina aikaisemminkin. Tätä varten koululle suunnitellaan kaksi saattopaikkaa.

Työkseen koulutaksia ajava Jukka Pitkälahti tietää lasten koulutien vaarapaikat.

– Tulkaa ihmeessä katsomaan aamulla koululle, kun saattoliikenne, bussit ja taksit suhaavat samassa paikassa. Ihme on, ettei mitään vakavaa ole vielä tapahtunut, Pitkälahti huomauttaa.

Yksi Nummikeskuksen liikenteen todellisista solmukohdista on pysäköinti. Koulun pihalle tulee vain sata parkkipaikkaa, ja muut löytyvät sieltä täältä.

Aivan keskuksen kupeessa olevasta metsiköstä voidaan tosin tehdä vielä parkkipaikka, jos tilanne äityy oikein pahaksi.

– Toivottavasti ratkaisu löytyy. Nyt autot pysäköidään kuinka sattuu kerrostalojen pihoille, eikä se ole mukavaa, Pitkälahti huomauttaa. HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic