Kanta-Häme

Saituri löysi joulupuodin

Charles Dickensin joulusadun Saituri taitaisi saada ylimääräisiä vatsanväänteitä kun kuulisi, missä hänen tarinaansa esitetään.

Hämeen Kuninkaallinen nukketeatteri sekä joukko kaupungin käsityöläisiä ovat lyöneet hynttyyt yhteen ja perustaneet yhteisen joulupuodin. Saituri ei tällaista välttämättä hyväksyisi, mutta muiden mielestä yhteistyö on luontevaa.

Keskustalon joulupuodissa on mukana parikymmentä käsityöläistä ja kädentaitajaa sekä teatterilaiset.

– Ja käsityöläisiähän mekin olemme. Nukketeatteri on käsityötä mitä suurimmassa määrin, huomauttaa nukketeatterin Hannu Räisä.

Käsityöläiset ja nukketeatteri löysivät toisensa sattumalta. Räisä ja Antti Kemppainen kertovat, että nukketeatterin suunnitelmissa oli tehdä jouluesitys, ja sille etsittiin sopivaa paikkaa muun muassa Keskustalosta. Samaan aikaan käsityöläiset suunnittelivat jouluista puotia puuhanaisensa Merja Vilmusen johdolla.

– Törmäsimme toisiimme ja hoksasimme, että suunnitelmat tukevat toisiaan. Löysimme riittävän ison tilan, johon mahtuu myymälä ja kahvio ja lisäksi tilat nukketeatterille katsomoineen, Vilmunen kertoo.

Pysyvämpi tila haaveena

Joulupuodissa on myynnissä monenlaisia tekstiileitä, vaatteita, asusteita ja sisustustuotteita. Merja Vilmunen kertoo, että porukka haaveilee myös pysyvämmästä yhteistyöstä ja vaikkapa myymälästä.

– Tällainen ajatus on esitetty, mutta sen toteutumiseen on vielä matkaa. Yksi malli voisi olla yhdistyksen perustaminen ja sen kautta toimiminen. Jos joulupuoti saa hyvän vastaanoton, se varmasti edistäisi suunnitelmia, Vilmunen sanoo.

Hän on Luopioisissa toimivan Kukkian Kädentaitajien yhdistyksen puheenjohtaja ja uskoo, että vastaava malli istuisi Hämeenlinnan seudullekin. Kukkian Kädentaitajilla on kesämyymälä ja joulumyyjäiset.

Hämeenlinnalainen Jaana Huhtanen on yksi joulupuodin käsityöläisistä. Hänen valmistamiaan ja suunnittelemiaan neuleita on myynnissä muun muassa lahjatavaraliikkeissä, mutta hän lähti silti mielellään mukaan myös joulupuotiin.

– Tämä on hyvä tapa tuoda omia tuotteita esille, kyllähän tällainen tilaisuus kannattaa hyödyntää.

Hän sanoo olevansa kiinnostunut myös mahdollisesta jatkosta ja yhteistyötä.

Dickensin ajaton joulutarina

Hämeen kuninkaallinen nukketeatteri tekee säännöllisesti esityksiä paitsi lapsille myös aikuisille. Lasten näytöksiä esitetään yleensä kouluissa, päiväkodeissa ja kirjastoissa suljetuissa tilaisuuksissa. Aikuisten esityksiä järjestetään esimerkiksi ravintola Birgerissä.

– Meillä ei ole tätä ennen ollut minkäänlaista omaa näyttämöä. Tämä on uutta meillekin, että esiinnymme tietyssä paikassa pitempään, Hannu Räisä sanoo.

Joulupuodissa esitetään siis Charles Dickensin tuttua joulutarinaa Saiturin joulu, jota Hämeen Kuninkaallinen nukketeatteri ei ole aiemmin esittänyt.

– Se on ajaton joulutarina ja aika monelle ennestään tuttu, sanoo käsikirjoituksen laatinut Antti Kemppainen. (HäSa)

Keskustalon joulupuoti on avoinna tästä päivästä aatonaattoon asti arkisin kello 10-19, lauantaisin kello 10-15 ja sunnuntaisin kello 12-15. Hämeen Kuninkaallinen nukketeatteri esittää Saiturin joulu -näytelmää 29.11.-21.12. perjantaisin kello 18, lauantaisin kello 12 ja 14 ja sunnuntaisin kello 12.

 

 

 

Asiasanat

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic