Kanta-Häme

Sajaniemen taidemäki ostaisi koulun omakseen

Sajaniemen taidemäki tarjoaa Lopen kunnalle sataa euroa Sajaniemen vanhasta koulurakennuksesta. Yhdistys haluaa ostaa talon, jonka kyläyhdistys on herättänyt vilkkaaksi keskukseksi, jonne keräännytään pitkienkin matkojen päästä harrastuksiin.

– Emme me voi tehdä isoja remontteja, kun toimimme kunnan tiloissa vuokralla kolmen kuukauden irtisanomisajalla. Emmekä voi hakea remontteihin avustuksia, jollemme omista taloa, kertoo Sajaniemen taidemäki -yhdistyksen puheenjohtaja Aimo Alho.

Sadan euron hinta on pieni, mutta takaisi yhdistykselle mahdollisuuden hakea avustuksia talon ulkomaalaukseen, lattioiden eristämiseen ja muutaman kylmän ongelmanurkan eristykseen.

Yhdistyksen varapuheenjohtaja Anne Malin toivoo kunnan lähtevän kauppaan, jossa kunta ei voi oikeastaan hävitä. Sajaniemen ja Joentaan kyläyhdistykset pitävät talon ja kyläläiset virkeinä ja palvelevat samalla useita yhdistyksiä sekä seurakuntaa.

– Jos yhdistyksen toiminta jostakin syystä joskus hiipuisi, kunta omistaisi tontin ja talokin siirtyisi takaisin kunnan käyttöön, Anne Malin pohtii.

Lopen kunnanhallitus pohti tällä viikolla kauppaa, mutta jätti asian vielä pöydälle lepäämään. Ratkaisun odotetaan syntyvän kunnanhallituksessa heti juhannuksen jälkeen.

Sajaniemi vetää perheitä

Kun idea taidemäestä vajaat kolme vuotta sitten syntyi, Joentaan ja Sajaniemen kyläyhdistykset lähtivät yhteistuumin esittämään kunnalle tyhjänä seisseen koulurakennuksen saamista harrastuskäyttöön.

Aimo Alho kertoo, että lähes heti, kun Sajaniemen koulu lakkautettiin, alkoi kylältä opiskelemaan lähteneiden paluumuutto. Nuoret perheet palasivat kotitiloilleen tai rakensivat kotikylilleen oman talon.

– Kylällä on taas paljon lapsiperheitä ja Joentaan koulussa riittää sajaniemeläisten lapsia, Alho kertoo.

Koko kunnan lapsille kesäleiri

Nyt kesäteatterin kanssa samassa pihapiirissä seisovalla vanhalla koululla tapahtuu ympäri vuoden. Kaikki toiminta kumpuaa asukkaiden tarpeista.

– Meillä on isojakin juttuja, kuten seurakunnan kanssa yhdessä koko kesäkuun ajan vedettävä lasten päiväleiri, jolle on jo ilmoittautunut parikymmentä lasta. Töissä käyvät vanhemmat tarvitsivat lapsille jotakin puuhaa kesälomalle ja me pistimme leirin viime vuonna pystyyn, Anne Malin kertoo.

Talon toiminta tuo yhdistykselle tuloja, joilla pidetään talo kunnossa, maksetaan sähköt, vedet, auraukset, nurmikonleikkaus ja muut juoksevat menot. Jos viivan alle jää jotakin, se menee remonttirahaksi.

Käyttäjiä riittää ympäri vuoden ja joka päivälle. Taloa vuokrataan juhlatilaksi, mutta arkena harrastajat täyttävät tilat. Yksi huone on kunnostettu hoitotilaksi, jossa toimivat kampaaja, kalevalainen jäsenkorjaaja-fysioterapeutti ja kauneushoitola.

– Täällä on jumppaa, kolmesti viikossa painijat, kahdesti viikossa seurakunnan pitämä lasten päiväkerho, vanhusten kerho, kansainvälinen kerho, käsityökerho, Wanhat automobiilit, Lopen teatteri, partio ja hyvän painon ystävät, listaa Anne Malin.

Koko talon toiminta pyörii Sajaniemen taidemäen yhdistyksen talkootyönä. Vain kesäkuun lasten päiväleirille seurakunta ja yhdistys ovat yhdessä palkanneet seurakunnan lastenohjaajan vetäjäksi. Myös vastavalmistunut nuoriso-ohjaaja ja neljä lukio-ikäistä nuorta on saanut kesätöitä leiriltä. (HäSa)

Kesäaikaan Suloisen myrkynkeittäjän eli kesänäytelmän lisäksi mäelle lähdetään heinäkuussa kesätorille ja elokuussa huutokauppaan.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic