Kanta-Häme

Sajaniemi sai oman kyläavustajan

Loppilainen Janne Tuomainen on Hämeen ensimmäinen kyläavustaja. Pitkään työttömänä ollut mies sai töitä, kun Sajaniemen kyläyhdistys päätti palkata oman kyläavustajan.

– Joka päivä erilainen työ on hauskaa, ja tuntuu hyvältä saada omalle tilille palkkaa ilman, että täytyy täytellä työvoimatoimiston kaavakkeita, Tuomainen kertoo runsaan viikon kokemuksen jälkeen.

Oman kylän apumies ei ole ehtinyt olla jouten. Ensimmäiset kyläläiset riensivät palkkaamaan miehen heti haravoimaan. Kyläyhdistyksen Sajaniemen taidemäen ahkerassa käytössä olevan koulutalon siivoaminen ja pihatyöt ovat myös pitäneet Tuomaisen ahkerana.

– Sajaniemen Taidemäki eli kyläyhdistys ehti ensimmäisenä hämäläisenä kylänä hakea Kyläapu-hankkeelta apua oman kyläavustajan palkkaamiseen. Uudellamaalla heitä on jo useita, mutta nyt heräillään Hämeessäkin, kertoo projektipäällikkö Juhani Nenonen Suomen Kylätoiminnan Kyläapu-hankkeesta.

Kyläemäntääkin tarvitaan

Sajaniemessä harkitaan jo toisen kyläavustajan eli kyläemännän palkkaamista yhdistykselle ensi keväänä. Töitä riittäisi Sajaniemen kyläyhdistyksen varapuheenjohtajan Anne Malinin mukaan naisellekin.

Kyläavustaja tekee jokamiestason töitä, jotka helpottavat kyläläisten arkea. Kun apua tarvitsee, saa Janne Tuomaisen töihin soittamalla kyläyhdistykseen.

Kyläavustajan työtunti maksaa tilaajalle kymmenen euroa, mutta laskuun saa kotitalousvähennyksen verotuksessa. Matkakuluja peritään 45 senttiä kilometriltä.

Jokamiehentason työt ovat vaikka talonpitoa, pihatöitä, pieniä kunnostustöitä, asiointia ja kauppa-apua, siivoamista, ikkunoiden pesua, puiden pilkkomista ja jopa atk-apua.

– Kahta metriä korkeammalle Janne Tuomainen ei saa kiivetä eikä käyttää moottorisahaa ilman turvakenkiä ja -haalareita. Kaikki välineet pitää miehelle löytyä tilaajan kotoa, kertoo kyläavustajan yhteyshenkilönä Sajaniemen kyläyhdistyksessä toimiva Kati Voivala.

Kyläyhdistyksessä Janne Tuomainen saa tehtäväkseen korjailla koulutalon yhdestä huoneesta toimistotilaa. Yhdistyksen koulutalolla on joka päivä lasten ja aikuisten kerhoja, mutta talossa toimivat myös kauneushoitola, kalevalainen jäsenkorjaaja ja kampaaja.

– Autan tilaisuuksien järjestämisessä ja kesällä ilmeisesti myös Sajaniemen teatterin Talvisota-produktion valmistelussa ja lipunmyynnissä, Janne Tuomainen kertoo.

Palkkatuki mahdollistaa työt

Suomen Kylätoiminnan Kyläapu-hanke hoitaa kyläyhdistyksen puolesta kyläavustajan palkanmaksun, joten kynnys palkkaukseen on matala.

– Kyläyhdistykset voivat palkata useampiakin kyläisäntiä ja -emäntiä, mutta kunkin henkilön vain vuoden jaksoksi, kertoo Juhani Nenonen.

Työ- ja elinkeinohallinnolta saadaan kyläavustajien palkkaamiseen pitkäaikaistyöttömille suunnattua palkkatukea, jonka lisäksi avustaja saa asiakkaan maksamasta 10 euron tuntipalkasta kolmanneksen.

Sajaniemen kyläavustaja pienentää Lopen kunnan Kelalle maksamaa työmarkkinatuen sakkomaksua runsaat 4 100 euroa vuodessa.

– Jos kaikki Lopen yhdeksän kyläyhdistystä palkkaisivat oman kyläavustajan, kunta säästäisi peräti 38 000 euroa, muistuttaa Juhani Nenonen. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic