Kanta-Häme

Sakari Mikkola teki kunniaa Kekkoselle 50 vuotta sitten

Sakari Mikkolalle Puolustusvoimien lippujuhlalla on erityisasemassa merkkipäivien joukossa. Ja tänä vuonna jopa tavallista suuremmalla syyllä.

Tulee nimittäin kuluneeksi tasan 50 vuotta siitä, kun 4. kesäkuuta painui Ypäjällä asuneen, mutta sittemmin Forssaan asettuneen Mikkolan mieleen pysyvästi.

Hän suoritti varusmiespalvelustaan Parolan Panssariprikaatissa ja kuului panssarivaunun miehistöön ryhmässä, joka sai komennuksen Helsinkiin: päivän valtakunnalliseen pääparaatiin.

Parolasta lastattiin junaan miehistöineen kymmenisen neuvostovalmisteista T-54 -panssarivaunua sekä saman verran niin ikään neuvostovalmisteisia BTR-50 -miehistönkuljetusvaunuja. Miehet jättivät härkävaununsa ja panssarikalustolavettinsa Töölön tavara-asemalla.

Sitten vain kolistelemaan kohti Senaatintoria. Se, että marsalkka Mannerheimin syntymästä oli kulunut 100 vuotta, näkyi paraatin saamassa huomiossa, vaikka sotiemme saavutuksia vähätellyttä radikalismivaihetta elettiinkin.

– Kansaa oli niin Mannerheimintiellä kuin muillakin kaduilla mustanaan ja kamerat räksyttivät. Sekin saattoi vaikuttaa asiaan, ettei Helsingissä oltu aikaisemmin ajeltu ainakaan niin raskailla panssareilla, toteaa T-54 -tornissa lataajan paikalla ympäristöä esteettömästi havainnoinut Mikkola.

Hänen rinnallaan näkymiä tarkkaili vaununjohtaja tornin viereisestä luukusta.

Tuomiokirkon portailla odottivat paraatin vastaanottajien kärjessä itse tasavallan presidentti Urho Kekkonen sekä tuore puolustusvoimain komentaja Yrjö Keinonen.

– Se oli todellinen elämän tähtihetki, kun pääsi tekemään kunniaa sellaisille miehille, Sakari Mikkola vakuuttaa.

4.6.1967 Helsingin reissulla kului aamusta iltaan yksi Mikkolan 300 varusmiespäivästä. Panssarimiehellä piti aamuja olla alkujaan 330, mutta niistä 30 oli lähtenyt kammasta jo aikaisemmin ilman ainoatakaan armeijaherätystä.

– Ikäluokat olivat silloin suuria ja valtion rahat vähissä ja selvisimme poikkeuslain ansiosta lyhyemmällä palvelusajalla. Ottivat sitten helpotusta takaisin sillä, että jouduimme kolme vuotta myöhemmin kahdeksi viikoksi kertausharjoituksiin.

Nyt, kun omasta paraatikokemuksesta on kulunut 50 ja marskin syntymästä 150 vuotta, Sakari Mikkola seuraa katselmusta tv:stä tavallistakin nostalgisemmin mielin.

– Olen kyllä katsonut niitä tv:stä tähänkin asti, mikäli se on muilta menoilta ollut mahdollista.

Sakari Mikkolan varusmiesmuistoihin liittyy heti Helsinkiin suuntautuneen paraatireissun jälkeen alkanut kuuden päivän sota Lähi-idässä.

– Ei siitä varuskunnassa oikeastaan mitään puhuttu, mutta kyllä me aistimme, että jotain erikoista maailmalla tapahtuu.

– Kun uutiset sitten kertoivat israelilaisten saaneen sotasaaliiksi heille outoja T-54 -panssareita, vitsailimme keskenämme, että täältä löytyisi niiden käyttäjäksi osaavaa miehistöä. HÄSA

Mainos