Kanta-Häme

Sakkoa pätkähtää puoli miljoonaa, jos hoitojono ei lyhene

Valvira onkin jälleen asettanut Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirille puolen miljoonan euron uhkasakon.

Virasto on erityisen huolestunut lastenpsykiatrian pitkistä hoitojonoista Kanta-Hämeessä.

Valviran mukaan sairaanhoitopiirin pitää saattaa kiireettömän hoidon jonot lainmukaiselle tasolle kesäkuun loppuun mennessä. Jos siinä ei onnistuta, sairaanhoitopiiri joutuu maksamaan puolen miljoonan sakon.

Liian pitkä jonotusaika on useilla muillakin tulosalueilla, mutta erityistä huolta Valvira kantaa lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen järjestämisestä.

Terveydenhuoltolain mukaan hoidon tarpeen arviointi on aloitettava kolmen viikon kuluessa lähetteen saapumisesta. Kanta-Hämeessä määräaikana pystytään käsittelemään vain vajaat puolet lastenpsykiatrian lähetteistä.

Lisäksi potilaista 24 odotti hoitoon pääsyä yli säädetyn kolme kuukautta ja heistä 13 jopa yli puoli vuotta.

Maksaa miljoonan

Sairaanhoitopiirissä laaditaan parhaillaan eri tulosalueiden toimenpidesuunnitelmia siitä, millä ylipitkistä jonoista selvitään.

Johtajaylilääkäri Markku Järvinen kertoo, että tavoitteena on esitellä ainakin alustava suunnitelma seuraavassa hallituksen kokouksessa 23. tammikuuta ja tilaajarenkaiden kokouksessa 24. tammikuuta.

Hintaa jonojen lyhentämiselle tulee alustavan, suuntaa-antavan arvion mukaan vähintään miljoona euroa tai jopa 1,5 miljoonaa.

Viimeksi uhka 2008

Sairaanhoitopiiri on kamppaillut pitkien jonojen lyhentämiseksi jo useita vuosia.

Edellisen kerran sakkouhka oli päällä vuonna 2008. Tuolloin jonot onnistuttiin lyhentämään määräaikaan mennessä lainmukaiselle tasolle.

Sen jälkeenkin jonot ovat usein päässeet kasvamaan hälyttävän pitkiksi. Valvira kehotti syyskuussa sairaanhoitopiiriä pikaisesti lyhentämään jonot lainmukaiselle tasolle.

Siihen ei kuitenkaan ole pystytty, vaikka toimintaa on pyritty tehostamaan ja lisätöitä on teetetty. Palveluista on myös ostettu ulkoa. Sairaanhoitopiirin hallitus selittää epäonnistumista erikoissairaanhoidon kysynnän kasvulla ja rekrytointivaikeuksilla.

Monilla toimialueilla lähetteiden käsittelyyn meni yli kolme viikkoa. Kaikkiaan joulukuun puolivälissä yli 500 lähetettä oli odottanut käsittelyä määräaikaa pitempään.

Ensimmäistä lääkärinkäyntiä oli odottanut yli säädetyn kolmen kuukauden 774 potilasta. Leikkausta tai muuta hoitoa on joutunut yli määräajan odottamaan satakunta potilasta. (HäSa)

Mainos